I. ETT-műhely

 

A jobb információáramlás és a közös fellépések sikerének biztosítása érdekében a CESCI egy rendszeresen összeülő műhely létrehozását kezdeményezte a magyar ETT-k irányában. Az első találkozóra Salgóbányán került sor 2012. július 3-4-én, 10 bejegyzett ETT képviselőinek részvételével.

A résztvevők először szűk körben vitatták meg a közeljövőre és hosszú távra vonatkozó elképzeléseiket. Ezt követően csatlakoztak a jelenlévőkhöz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Tervhivatal szakemberei, akikkel számos, az ETT-ket érintő kérdés megtárgyalásra került.

Csoportkép a salgóbányán megtartott I. ETT-műhelyről (2012)

Szó volt a nemzeti szintű kiírások esetén a pályázói státusz megszerzéséről, az ETT-k prioritásainak megjelenítéséről a készülő megyei fejlesztési koncepciókban, a CBC-programok tervezésében történő részvételről, a tematikus koncentráció problémájáról, valamint a 2013. évi minisztériumi ETT-keretről.

A jelenlévők döntöttek arról is, hogy a magyar ETT-k közösen vesznek részt az októberi brüsszeli Open Days rendezvényen, és hogy a következő műhelyt a határon átnyúló integrált területi beruházások kérdéskörének szentelik.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum