A franciaországi Reimsben tartotta első ülését a Budapest Platform

 

A Budapest Platform létrehozásáról 2010. december 10-én írta alá a nyilatkozatot négy nemzeti szintű szakmai szervezet: a francia Mission Opérationnelle Transfrontalière, a magyar Central European Service for Cross-border Initiatives, a holland Belügyminisztérium képviselője, valamint a két portugál-spanyol munkaközösség munkáját segítő igazgatóság igazgatója. A nyilatkozat rögzítette az együttműködés legfőbb céljait, melyek a következők:

  • egy több szinten szervezett határon átnyúló együttműködéseket segítő európai szintű szakmai segítő hálózat létrehozására;
  • a munkánk során szerzett tapasztalataink megosztására;
  • kölcsönös előnyöket biztosító hasznosítására;
  • közös kezdeményezések, szakmai programok, projektek megvalósítására;
  • a határ menti és határon átnyúló fejlesztések előtti akadályok felszámolására
  • és ezek által a szervezeteink és entitásaink által képviselt tagországok határ menti és határon átnyúló térségeinek integrált fejlesztésében történő részvételre.

Az együttműködő felek elsőként a franciaországi Reimsben találkoztak június 15-én, a MOT éves közgyűlése és konferenciája előtt.

A résztvevők a következőkben állapodtak meg: a platformnak önálló honlapja készül, minimális tartalommal, a tagok honlapjára mutató linkekkel. A könnyebb beazonosíthatóság érdekében az együttműködést továbbra is Budapest Platformként nevezik meg. A partnerek örömmel fogadták, hogy a CESCI pályázati támogatásból meg tudta jelentetni a platformot bemutató füzetet magyarul és angolul is.

A 2011-es évre vonatkozóan két együttes megjelenésre kerülhet sor: egyrészt a Régiók Bizottsága Nyílt Napok rendezvényén mutatkozik be a kezdeményezés, másrészt a kohéziós politikát és közvetlenül az európai területi együttműködést tárgyaló szakmai műhelyt szerveznek a tagok Brüsszelben az ősz folyamán.

Az együttműködés iránt érdeklődését fejezte ki a saarlandi IMeG nevű szakmai szervezet képviselője is.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum