III. ETT-műhely

 

2013. május 22-23-án, Piliscsabán került megrendezésre a magyar Európai Területi Társulások harmadik műhelye. A jobb információáramlás és a közös fellépések sikerének biztosítása érdekében létrehozott fórum találkozóján az ETT-k képviselői mellett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal munkatársai is részt vettek. Egyesületünket Ocskay Gyula főtitkár képviselte.

Az első napirend keretében Ocskay Gyula (CESCI) és dr. Ivády Nóra (KIM) számolt be az ETT-ket érintő ügyekről. Előbbi felhívta az ETT-k figyelmét a közelgő határidőre a beszámolási kötelezettségekkel kapcsolatban, majd külön beszélt a hazai és nemzetközi jelenlét fontosságáról. Ennek érdekében javasolta, hogy a magyar ETT-k nevében egyikük váljon az Európai Határrégiók Szövetségének (AEBR) tagjává, valamint hogy az egyes ETT-k képviselői vegyenek részt az általuk érdekelt Duna stratégiás munkacsoportok tevékenységében.

Dr. Ivády Nóra beszélt a 2013-as ETT-támogatásról, az EGTC rendelet felülvizsgálatának aktuális állásáról, az ETE-programokkal kapcsolatos programozásról és koordinációról, a brüsszeli H4 HUNOR iroda tevékenységéről, illetve az idei Pálfi István emléknapról. A KIM főosztályvezetőjének előadása után számos kérdés és felvetés érkezett, többek között az Integrált Területi Beruházásokkal és az ETT-k távlati finanszírozásával kapcsolatban.

A második napirendi pont keretében került sor az ETT-k bemutatkozására. A Banat-Triplex Confinuim ETT-t Dudás-Kószó Katalin menedzser mutatta be, az Európa Kapu ETT tevékenységét Csetnek Tímea igazgató ismertette, míg Lóska János igazgató beszélt a Novohrad-Nógrád ETT-ről.

A szünet után az ETT-k alternatív finanszírozási lehetőségeivel kapcsolatban három „esettanulmány” került bemutatásra, majd a CESCI részéről is elhangzott egy előadás. Az előadásokat a résztvevők által megfogalmazott javaslatok megvitatása követte.

A találkozó második napján került sor a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatallal történő konzultációra. Az intézményt Fretyán Lívia és Szilágyi Orsolya képviselték, utóbbi részletes tájékoztatót tartott az ETT-s pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókról.

Az Európai Területi Társulások következő műhelye várhatóan 2013 júliusában kerül megrendezésre.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.04.14.

A Duna transznacionális program keresi azokat a videókat, amelyek a legjobban mutatják be a DTP projektek transznacionális együttműködési tevékenységeit és eredményeit! Hozzon létre egy videót, amely a projekt lényegét rögzíti mind az érdekeltek, mind pedig a nagyközönség számára! Pályázati feltételek és további információk itt találhatóak.

//2019.04.14.

Via Carpatia ETT a Kis Projektalap keretében fehívást írt ki. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

//2019.04.14.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia 8. éves fóruma június 27-én és 28-án kerül megrendezésre Bukarestben.

//2019.04.01.

Az Adriai-Jón-vidékre vonatkozó EU-stratégia (EUSAIR) 2019. május 7-8. között tartja negyedik éves fórumát Montenegróban, Budvában. A további információk hamarosan itt jelennek meg.

//2019.04.01.

2019. április 9-én az Európai Régiók Bizottsága két egymást követő és egymást kiegészítő eseményt szervez: 10: 30-12: 00 között megvitatják a kisprojektek ETT-kezelésének legjobb gyakorlatait és átruházhatóságát. 14:00 és 17:00 óra között pedig INTERACT workshopra és az ETT-k tapasztalatcseréje kerül sor. További részletek itt találhatóak.

Hírarchívum