III. ETT-műhely

 

2013. május 22-23-án, Piliscsabán került megrendezésre a magyar Európai Területi Társulások harmadik műhelye. A jobb információáramlás és a közös fellépések sikerének biztosítása érdekében létrehozott fórum találkozóján az ETT-k képviselői mellett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal munkatársai is részt vettek. Egyesületünket Ocskay Gyula főtitkár képviselte.

Az első napirend keretében Ocskay Gyula (CESCI) és dr. Ivády Nóra (KIM) számolt be az ETT-ket érintő ügyekről. Előbbi felhívta az ETT-k figyelmét a közelgő határidőre a beszámolási kötelezettségekkel kapcsolatban, majd külön beszélt a hazai és nemzetközi jelenlét fontosságáról. Ennek érdekében javasolta, hogy a magyar ETT-k nevében egyikük váljon az Európai Határrégiók Szövetségének (AEBR) tagjává, valamint hogy az egyes ETT-k képviselői vegyenek részt az általuk érdekelt Duna stratégiás munkacsoportok tevékenységében.

Dr. Ivády Nóra beszélt a 2013-as ETT-támogatásról, az EGTC rendelet felülvizsgálatának aktuális állásáról, az ETE-programokkal kapcsolatos programozásról és koordinációról, a brüsszeli H4 HUNOR iroda tevékenységéről, illetve az idei Pálfi István emléknapról. A KIM főosztályvezetőjének előadása után számos kérdés és felvetés érkezett, többek között az Integrált Területi Beruházásokkal és az ETT-k távlati finanszírozásával kapcsolatban.

A második napirendi pont keretében került sor az ETT-k bemutatkozására. A Banat-Triplex Confinuim ETT-t Dudás-Kószó Katalin menedzser mutatta be, az Európa Kapu ETT tevékenységét Csetnek Tímea igazgató ismertette, míg Lóska János igazgató beszélt a Novohrad-Nógrád ETT-ről.

A szünet után az ETT-k alternatív finanszírozási lehetőségeivel kapcsolatban három „esettanulmány” került bemutatásra, majd a CESCI részéről is elhangzott egy előadás. Az előadásokat a résztvevők által megfogalmazott javaslatok megvitatása követte.

A találkozó második napján került sor a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatallal történő konzultációra. Az intézményt Fretyán Lívia és Szilágyi Orsolya képviselték, utóbbi részletes tájékoztatót tartott az ETT-s pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókról.

Az Európai Területi Társulások következő műhelye várhatóan 2013 júliusában kerül megrendezésre.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum