Már vannak konkrét eredményei a mezőségi fejlesztési műhelynek

 

Június 21–22-én Szamosújváron, a Téka Alapítványnál rendezték meg a negyedik mezőségi fejlesztési műhelyt, a CESCI szakmai koordinációjával. A 2009 tavaszán, tehát 4 éve indult kezdeményezés idén már konkrét eredményekről is beszámolhatott, egyben a jövőbeli feladatokat is kijelölte.

Az erdélyi Mezőség (Câmpie Transilvaniei) rendkívül hátrányos helyzetű térség, mivel körbeveszik a folyók, a nagyobb városok mind ezen folyók mentén alakultak ki, a 60-as évektől kezdve pedig radikális elvándorlás kezdődött a városok irányában. Mára a Mezőség számos települése jutott az elnéptelenedés szélére, lakosságuk rendkívül elöregedett. Valódi városi központ nélkül a Mezőség belátható időn belül kiürülhet, ezért minden olyan kezdeményezés, amely a jövedelemszerzési lehetőségeket bővíti, a fiatalok megmaradását segíti, egyben az egész térség jövőjét is biztosítja.

A mezőségi műhely évente sorra kerülő találkozóin átlagosan 50-60 helyi fejlesztő szokott találkozni, mintegy 25 fő állandó résztvevőnek számít. Idén első alkalommal konkrét eredményekről is sikerült beszámolni. A CESCI támogatásával kezdhette meg munkáját május 1-jén a mezőségi fejlesztési ügynök. Vitéz György feladata a térség igényeinek és lehetőségeinek feltárása, projektek kezdeményezése és az elkészítésben történő részvétel.

Alakulóban van a mezőségi méhészek összefogása, amelyet a dési Sebi András koordinál. Szeptemberben nyílhat meg a nagysármási bentlakás a Kallós Zoltán Alapítvány munkatársainak irányításával, amelyben 14 diákot tudnak folyamatosan ellátni. Megkezdődött a térségi helyitermék-portál kialakítása, és 25 gazdálkodó részvételével sikerült meglátogatni két helyi termelő-feldolgozó üzemet, a legutóbbi műhelyt követően. A tanulmányutak idén tovább folytatódnak.

A résztvevők meghallgathatták Haschi András (APIA ügynökség, Csíkszereda) előadását a Vidék-kaland programról (melyben falusi gazdák fogadnak városi fiatalokat) és az agroturizmus lehetőségeiről. Csizmadia László, a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskola korábbi rektora a falusi turizmus feltételeiről, Küsmödi Attila atya pedig a Mária-út kapcsán a zarándokturizmusban rejlő lehetőségekről beszélt. Nagy sikert aratott Tihanyi István szentendrei fogorvos előadása, aki egy kis székely falu, Vécke megújításáról beszélt, egyben felajánlva, hogy egy mezőségi fiatalnak a borásszá válását pénzügyileg és szakmailag is támogatja.

A szokásos kerekasztal-beszélgetés keretében Vetési László református és Szakács Endre katolikus szórványlelkészek Ocskay Gyula moderálásával beszélgettek Molnár Györggyel, a Nemzetstratégiai Kutató Intézet igazgatójával az egyházaknak a kisközösségek megmaradásában játszott szerepéről.

A szombat délutáni workshopon újabb feladatok és vállalások történtek. Egyrészt a szakemberek megtekintik a helyitermék-portál fejlesztéséhez mintaként szolgáló bánffyhunyadi kezdeményezést. Ennek tapasztalatai alapján vágnak bele a portál fejlesztésébe. Újabb tanulmányútra kerülhet sor az ősszel: az előző műhelyen bemutatkozott önellátó magyar faluba, Rozsályra látogatnak el a résztvevők.

Egész éves rendezvénynaptár készül a Mezőség egészére, valamint a CESCI segítségével összeállítják a Mezőség turisztikai kiadványát. E két utóbbi eszköz segíthet abban, hogy a Mezőség is felkerüljön a turisztikai térképekre, alternatív jövedelemforrásokat is teremtve ezáltal a helyiek számára.

A helyi fiatalok színvonalas népművészeti előadását és egy borkóstolót megelőzően döntés született arról is, hogy a következő műhely helyszíne Szépkenyerűszentmártonban lesz, jövő tavasszal.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.04.14.

A Duna transznacionális program keresi azokat a videókat, amelyek a legjobban mutatják be a DTP projektek transznacionális együttműködési tevékenységeit és eredményeit! Hozzon létre egy videót, amely a projekt lényegét rögzíti mind az érdekeltek, mind pedig a nagyközönség számára! Pályázati feltételek és további információk itt találhatóak.

//2019.04.14.

Via Carpatia ETT a Kis Projektalap keretében fehívást írt ki. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

//2019.04.14.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia 8. éves fóruma június 27-én és 28-án kerül megrendezésre Bukarestben.

//2019.04.01.

Az Adriai-Jón-vidékre vonatkozó EU-stratégia (EUSAIR) 2019. május 7-8. között tartja negyedik éves fórumát Montenegróban, Budvában. A további információk hamarosan itt jelennek meg.

//2019.04.01.

2019. április 9-én az Európai Régiók Bizottsága két egymást követő és egymást kiegészítő eseményt szervez: 10: 30-12: 00 között megvitatják a kisprojektek ETT-kezelésének legjobb gyakorlatait és átruházhatóságát. 14:00 és 17:00 óra között pedig INTERACT workshopra és az ETT-k tapasztalatcseréje kerül sor. További részletek itt találhatóak.

Hírarchívum