Már vannak konkrét eredményei a mezőségi fejlesztési műhelynek

 

Június 21–22-én Szamosújváron, a Téka Alapítványnál rendezték meg a negyedik mezőségi fejlesztési műhelyt, a CESCI szakmai koordinációjával. A 2009 tavaszán, tehát 4 éve indult kezdeményezés idén már konkrét eredményekről is beszámolhatott, egyben a jövőbeli feladatokat is kijelölte.

Az erdélyi Mezőség (Câmpie Transilvaniei) rendkívül hátrányos helyzetű térség, mivel körbeveszik a folyók, a nagyobb városok mind ezen folyók mentén alakultak ki, a 60-as évektől kezdve pedig radikális elvándorlás kezdődött a városok irányában. Mára a Mezőség számos települése jutott az elnéptelenedés szélére, lakosságuk rendkívül elöregedett. Valódi városi központ nélkül a Mezőség belátható időn belül kiürülhet, ezért minden olyan kezdeményezés, amely a jövedelemszerzési lehetőségeket bővíti, a fiatalok megmaradását segíti, egyben az egész térség jövőjét is biztosítja.

A mezőségi műhely évente sorra kerülő találkozóin átlagosan 50-60 helyi fejlesztő szokott találkozni, mintegy 25 fő állandó résztvevőnek számít. Idén első alkalommal konkrét eredményekről is sikerült beszámolni. A CESCI támogatásával kezdhette meg munkáját május 1-jén a mezőségi fejlesztési ügynök. Vitéz György feladata a térség igényeinek és lehetőségeinek feltárása, projektek kezdeményezése és az elkészítésben történő részvétel.

Alakulóban van a mezőségi méhészek összefogása, amelyet a dési Sebi András koordinál. Szeptemberben nyílhat meg a nagysármási bentlakás a Kallós Zoltán Alapítvány munkatársainak irányításával, amelyben 14 diákot tudnak folyamatosan ellátni. Megkezdődött a térségi helyitermék-portál kialakítása, és 25 gazdálkodó részvételével sikerült meglátogatni két helyi termelő-feldolgozó üzemet, a legutóbbi műhelyt követően. A tanulmányutak idén tovább folytatódnak.

A résztvevők meghallgathatták Haschi András (APIA ügynökség, Csíkszereda) előadását a Vidék-kaland programról (melyben falusi gazdák fogadnak városi fiatalokat) és az agroturizmus lehetőségeiről. Csizmadia László, a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskola korábbi rektora a falusi turizmus feltételeiről, Küsmödi Attila atya pedig a Mária-út kapcsán a zarándokturizmusban rejlő lehetőségekről beszélt. Nagy sikert aratott Tihanyi István szentendrei fogorvos előadása, aki egy kis székely falu, Vécke megújításáról beszélt, egyben felajánlva, hogy egy mezőségi fiatalnak a borásszá válását pénzügyileg és szakmailag is támogatja.

A szokásos kerekasztal-beszélgetés keretében Vetési László református és Szakács Endre katolikus szórványlelkészek Ocskay Gyula moderálásával beszélgettek Molnár Györggyel, a Nemzetstratégiai Kutató Intézet igazgatójával az egyházaknak a kisközösségek megmaradásában játszott szerepéről.

A szombat délutáni workshopon újabb feladatok és vállalások történtek. Egyrészt a szakemberek megtekintik a helyitermék-portál fejlesztéséhez mintaként szolgáló bánffyhunyadi kezdeményezést. Ennek tapasztalatai alapján vágnak bele a portál fejlesztésébe. Újabb tanulmányútra kerülhet sor az ősszel: az előző műhelyen bemutatkozott önellátó magyar faluba, Rozsályra látogatnak el a résztvevők.

Egész éves rendezvénynaptár készül a Mezőség egészére, valamint a CESCI segítségével összeállítják a Mezőség turisztikai kiadványát. E két utóbbi eszköz segíthet abban, hogy a Mezőség is felkerüljön a turisztikai térképekre, alternatív jövedelemforrásokat is teremtve ezáltal a helyiek számára.

A helyi fiatalok színvonalas népművészeti előadását és egy borkóstolót megelőzően döntés született arról is, hogy a következő műhely helyszíne Szépkenyerűszentmártonban lesz, jövő tavasszal.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum