A nemzeti szint szerepe a határon átnyúló együttműködésekben című szeminárium

 

A Benelux államok és a Budapest Platform 2013. július 2-án, Brüsszelben rendezte meg első szemináriumát, “A nemzeti szint szerepe a határon átnyúló együttműködésekben” címmel. A résztvevők a rendezvény keretében megismerhették négy ország a fent említett témával kapcsolatos tapasztalatait, valamint a DG Regio, az Európai Tanács és a Régiók Bizottságának kapcsolódó álláspontját.

A rendezvényt Luc Willems, a Benelux Unió Főtitkárságának helyettes főtitkára nyitotta meg. Üdvözlő beszédében köszöntötte a résztvevőket, majd bemutatta a több, mint 50 éves múltra visszatekintő Benelux Uniót. Ezt követően Jean Peyrony, a MOT főtitkára mutatta be a 2010-ben alakult Budapest Platformot, melynek alapító tagjai a francia Mission Opérationnelle Transfrontalière (MOT), a holland Belügyi és a Király Személye Körüli Minisztérium, az Észak-Portugál Regionális Fejlesztési Koordinációs Bizottság és egyesületünk a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata. A MOT főtitkára hozzátette, hogy a hálózat minden új belépő előtt nyitva áll.

A szeminárium során négy különböző ország, Magyarország, Hollandia, Németország és Franciaország ismertette tapasztalatait a nemzeti szint határon átnyúló együttműködésekben játszott szerepéről. Elsőként Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára és Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára mutatta be a magyar modellt. Ezt kevetően Tom Leeuwestein a Belügyi és a Király Személye Körüli Minisztérium osztályvezetője ismertette a holland tapasztalatokat, majd Jean-Luc Frès, a francia DATAR vezérigazgatója beszélt a szervezet működéséről. Jean Peyrony a határon átnyúló monitoring tevékenységgel foglalkozó francia tanulmányt ismertette. Végül, de nem utolsó sorban a német tapasztalatokat Dr. Gerd Hager, a Közép-és Felső-Rajna Régió ügyvezető igazgatója mutatta be az IMEG képviseletében.

A prezentációkat követően az európai intézmények képviselői, Colin Wolfe (DG Regio), Thomas Zandstra (Európai Tanács), Alfonso Alcolea Martinez (Régiók Bizottsága) szóltak hozzá a prezentációkhoz.

A szeminárium utolsó szakaszában a különböző tagállamok (Szlovénia, Lengyelország, Franciaország, Belgium, Luxemburg és Horvátország), valamint az EU képviselői megvitatták az addig hallottakat. A vitát Tom Leeuwestein moderálta.

 

A szeminárium legfontosabb elemei a következők voltak:

1. A határon átnyúló kezdeményezések esetében több szintű megközelítésre van szükség. A helyi szint képes feltárni a valódi, mindennapi szükségleteket, de a tagállamok közötti akadályok kizárólag nemzeti szintű együttműködés keretében háríthatók el.

2. A határmenti területeken a klasszikus projekt alapút fel kell váltsa az integrált stratégiai megközelítés. Utóbbi képes garantálni az eredmények hosszú távú fenntarthatóságát és az adott régió területi tőkéjének jobb felhasználását. Eképp minden határterületnek ki kellene dolgoznia és megvalósítania a saját integrált területi stratégiáját. Az említett stratégiák megvalósításához szükséges források biztosítása megkívánja a nemzeti szint és a források megfelelő felhasználását garantáló stabil kormányzati struktúra bevonását a határ mindkét oldalán.

3. Az integrált stratégiák helyi, határmenti adatokon (határon átmenő forgalom, stb….) kell alapuljanak, azonban ezen adatok jelenleg nem elérhetők. Miként a MOT határon átnyúló monitoringra koncentráló projektje bizonyítja, szükség van a határmenti területi tervezést segítő platformok létrehozására. A nemzeti adatbázisok összehasonlíthatatlanságát meg kell szüntetni, s ehhez a nemzeti szintű intézmények aktív részvétele elengedhetetlen.

4. A határmenti területek egyedi problémákkal küzdenek, melyeket az országonként eltérő jogi rendszerek okoznak. A Budapest Platform célja az ilyen jellegű problémák - melyek bár helyi szinten fordulnak elő, megoldásuk kizárólag nemzeti szinten, a szomszédos tagállamok együttműködésével valósíthatók meg - gyakoriságának csökkentése.

A szeminárium legfontosabb üzenetei:

  • A kompatibilis adatbázisokat célzó monitoring projektet a határmenti területeken túl ki kell terjeszteni a teljes Európai Unióra. (szakmai szint)
  • Szükséges az együttműködések harmonizáltabb stratágiai és jogi kereteinek megteremtése. (politikai szint)
  • A Budapest Platform célja, hogy mindkét előző üzenetre válaszoljon. A szervezet nyitott más országok számára és hozzá kíván járulni a politikai agendához a területi kohézió terén (Territorial Agenda)

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum