A finanszírozás volt az augusztusi ETT-műhely fő témája

 

A CESCI a szlovákiai Nagymegyeren (Veľký Meder) rendezte meg a soron következő műhelyét a magyar részvételű ETT-k számára. Az augusztus 27–28-i műhelyen összesen nyolc ETT képviseltette magát.

A műhely kezdetén a megjelent ETT-k mutatkoztak be a vendégeknek, majd Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára számolt be az egyesületnek a határon átnyúló integrált területi beruházások (ITB-k) szakmai és politikai elfogadtatásáért tett lépéseiről.

A második napirend keretében a Pannon ETT-t Mikes Éva igazgatóhelyettes mutatta be részletesen. A 2010-ben alapított és 2012 márciusában nyilvántartásba vett csoportosulás fejlesztési stratégiája a közelmúltban készült el. Ennek elkészítésében már nemcsak a jelenlegi magyar és szlovén, hanem a közeljövőben csatlakozó horvát tagok igényeivel is számoltak. Az együttműködésben jelenleg ugyanis három szlovén község, 51 magyar helyi és három megyei önkormányzat mellett a Pécsi Tudományegyetem és a Duna-Dráva Nemzeti Park vesz részt, de a jelenleg megfigyelő státuszú horvátországi települések és zsupánságok már jelezték szándékukat a teljes jogú tagság elnyerésére. Ezt a július 18-án elfogadott horvát EGTC-jogszabály teszi lehetővé.

Az első nap utolsó előadását Nyikos Györgyi, a brüsszeli Magyar Állandó Képviselet szakértője tartotta. Mint elmondta, a kinti csapatból hozzá tartozik a Duna Stratégia, az Európai Területi Együttműködés (ETE) és az EGTC ügye. A szakértő részletekbe menően tájékoztatta a jelenlévőket a 2014-2020-as programozás uniós szintű fejleményeiről, illetve ezeknek a nemzeti szintű operatív programokra és konkrétan az ETT-k működésére gyakorolt hatásairól. Kitért a költségvetési tárgyalásokra, az új területi eszközök (ITB, CLLD) használatának szabályaira, a változó ETE- és EGTC-szabályozásra.

A második napi program keretében az Európai Beruházási Bank Duna Kontakt Pontjának munkatársai, Csányi Edina és Kiss-Parciu Péter tartottak előadást az intézménynek a projektek Duna stratégiás minősítésében, valamint a finanszírozásban betöltött szerepéről. Mint elmondták, a bank szakértői vizsgálják a lehetőségét egy olyan technikai segítségnyújtási keret kialakításának, amely a nagyobb lélegzetvételű határon átnyúló projektek fejlesztéséhez járulhatna hozzá. A bank később a megvalósítás finanszírozásában is szerepet tud vállalni, és szakértőket is tudna delegálni a projektmenedzsmentekbe, ami nagy segítség volna az ilyeneket tervező ETT-k számára.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum