A finanszírozás volt az augusztusi ETT-műhely fő témája

 

A CESCI a szlovákiai Nagymegyeren (Veľký Meder) rendezte meg a soron következő műhelyét a magyar részvételű ETT-k számára. Az augusztus 27–28-i műhelyen összesen nyolc ETT képviseltette magát.

A műhely kezdetén a megjelent ETT-k mutatkoztak be a vendégeknek, majd Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára számolt be az egyesületnek a határon átnyúló integrált területi beruházások (ITB-k) szakmai és politikai elfogadtatásáért tett lépéseiről.

A második napirend keretében a Pannon ETT-t Mikes Éva igazgatóhelyettes mutatta be részletesen. A 2010-ben alapított és 2012 márciusában nyilvántartásba vett csoportosulás fejlesztési stratégiája a közelmúltban készült el. Ennek elkészítésében már nemcsak a jelenlegi magyar és szlovén, hanem a közeljövőben csatlakozó horvát tagok igényeivel is számoltak. Az együttműködésben jelenleg ugyanis három szlovén község, 51 magyar helyi és három megyei önkormányzat mellett a Pécsi Tudományegyetem és a Duna-Dráva Nemzeti Park vesz részt, de a jelenleg megfigyelő státuszú horvátországi települések és zsupánságok már jelezték szándékukat a teljes jogú tagság elnyerésére. Ezt a július 18-án elfogadott horvát EGTC-jogszabály teszi lehetővé.

Az első nap utolsó előadását Nyikos Györgyi, a brüsszeli Magyar Állandó Képviselet szakértője tartotta. Mint elmondta, a kinti csapatból hozzá tartozik a Duna Stratégia, az Európai Területi Együttműködés (ETE) és az EGTC ügye. A szakértő részletekbe menően tájékoztatta a jelenlévőket a 2014-2020-as programozás uniós szintű fejleményeiről, illetve ezeknek a nemzeti szintű operatív programokra és konkrétan az ETT-k működésére gyakorolt hatásairól. Kitért a költségvetési tárgyalásokra, az új területi eszközök (ITB, CLLD) használatának szabályaira, a változó ETE- és EGTC-szabályozásra.

A második napi program keretében az Európai Beruházási Bank Duna Kontakt Pontjának munkatársai, Csányi Edina és Kiss-Parciu Péter tartottak előadást az intézménynek a projektek Duna stratégiás minősítésében, valamint a finanszírozásban betöltött szerepéről. Mint elmondták, a bank szakértői vizsgálják a lehetőségét egy olyan technikai segítségnyújtási keret kialakításának, amely a nagyobb lélegzetvételű határon átnyúló projektek fejlesztéséhez járulhatna hozzá. A bank később a megvalósítás finanszírozásában is szerepet tud vállalni, és szakértőket is tudna delegálni a projektmenedzsmentekbe, ami nagy segítség volna az ilyeneket tervező ETT-k számára.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.04.14.

A Duna transznacionális program keresi azokat a videókat, amelyek a legjobban mutatják be a DTP projektek transznacionális együttműködési tevékenységeit és eredményeit! Hozzon létre egy videót, amely a projekt lényegét rögzíti mind az érdekeltek, mind pedig a nagyközönség számára! Pályázati feltételek és további információk itt találhatóak.

//2019.04.14.

Via Carpatia ETT a Kis Projektalap keretében fehívást írt ki. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

//2019.04.14.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia 8. éves fóruma június 27-én és 28-án kerül megrendezésre Bukarestben.

//2019.04.01.

Az Adriai-Jón-vidékre vonatkozó EU-stratégia (EUSAIR) 2019. május 7-8. között tartja negyedik éves fórumát Montenegróban, Budvában. A további információk hamarosan itt jelennek meg.

//2019.04.01.

2019. április 9-én az Európai Régiók Bizottsága két egymást követő és egymást kiegészítő eseményt szervez: 10: 30-12: 00 között megvitatják a kisprojektek ETT-kezelésének legjobb gyakorlatait és átruházhatóságát. 14:00 és 17:00 óra között pedig INTERACT workshopra és az ETT-k tapasztalatcseréje kerül sor. További részletek itt találhatóak.

Hírarchívum