Lezárult a Határ-érték projekt (HUSK/1001/2.5.2/0057)

 

A CESCI és a szlovákiai Fórum Intézet által a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával megvalósított, Határ-érték című projekt a záró konferenciájához érkezett.

Az 1999 óta a határtérségben megvalósított, legjobb gyakorlatokat feldolgozó és népszerűsítő projekt záró konferenciáját 2013. augusztus 27-én tartották Somorján (Šamorín). A megjelenteket Bárdos Gábor, a város polgármestere köszöntötte, és említést tett saját tapasztalataikról is, hiszen a város nemcsak a magyar, hanem az osztrák és a cseh határ menti térségekkel is együttműködik számos projektben.

A határ menti együttműködés szükségszerűségéről Tóth Károly, a Fórum Intézet igazgatója beszélt. Kiemelte, hogy a korábban zárt határok megnyílása nem hozza magával automatikusan az együttműködést, mivel a régió lakosságának tudatában a határ sokáig megmarad. A határ menti programok éppen ezt a gátat segíthetnek megszüntetni. A projekt címe arra utal, hogy a korábban elzárt határtérségeknek is megvannak a maguk értékei, de a valódi értéket az jelentheti, ha az együttműködés által sikerül a határokat lebontani.

Jenei Gábor a magyar-szlovák program igazgatója, az irányító hatóság képviselője a jelenlegi program tapasztalatait foglalta össze előadásában. Megítélése szerint sikerült teljesíteni a 2006-os operatív program célkitűzéseit, mivel a források közel 1/3-át a fejletlenebb keleti régiók (Borsod-Abaúj-Zemplén és Kassa megyék) pályázói nyerték el. Ezáltal a program hozzájárult a regionális különbségek csökkentéséhez. A négy kiírással a teljes ERFA-keretet (165 millió eurót) lekötötték, a legnagyobb részt a helyi szereplők által leginkább előnyben részesített turisztikai tevékenységekre költve.

Ocskay Gyula (CESCI) mutatta be a projektet, annak céljait, aktivitásait és eredményeit. A pályázat legfőbb célja az volt, hogy az 1999 és 2012 között megvalósított magyar-szlovák projektekről készüljön egy adatbázis, és különböző vizsgálatok segítségével kerüljenek kiválasztásra azok a pályázatok, amelyek a leginkább példa értékűek. A kiválasztás alapját az jelentette, hogy az adott kezdeményezések mennyiben haladták meg a konkrét, projekt szintű együttműködések kereteit, illetve hogy mennyire érvényesültek bennük a hosszú távú, integrált, stratégiai szemléletmód elemei. A kiválasztott 10 projektet a decemberben megjelentetett, kétnyelvű Frontier-Value Magazin és 4 projektfilm segítségével, a kapcsolódó ismereteket pedig egy tudásportállal népszerűsítik a partnerek.

A projekt bemutatása az egyik projektfilm lejátszásával ért véget.

A záró konferencia délutáni programjában egy kerekasztal-beszélgetés szerepelt, amelyen a projektmegvalósításban tapasztalatokat szerzett szereplők mondták el vidám és kellemetlen élményeiket a határ menti együttműködéssel kapcsolatban. A beszélgetés fő témáját azonban a magyar-szlovák program problémái és a jövőbeni lehetséges kiigazításai jelentették. Számos olyan javaslat fogalmazódott meg, amelyeket a most induló programozás során érdemes figyelembe venni. A projekt tehát nemcsak hosszabb távon, egy újfajta projektfejlesztési szemléletmód elterjesztése révén, hanem konkrét programozási javaslatokkal már a jelenben is hatást gyakorol a határon átnyúló együttműködésekre.

A Határ-érték projekt hivatalosan 2013. augusztus 31-én zárul, de a projektadatbázis építése és a legjobb gyakorlatok népszerűsítése tovább folytatódik, egyéb projektek keretében.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum