Lezárult a Határ-érték projekt (HUSK/1001/2.5.2/0057)

 

A CESCI és a szlovákiai Fórum Intézet által a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával megvalósított, Határ-érték című projekt a záró konferenciájához érkezett.

Az 1999 óta a határtérségben megvalósított, legjobb gyakorlatokat feldolgozó és népszerűsítő projekt záró konferenciáját 2013. augusztus 27-én tartották Somorján (Šamorín). A megjelenteket Bárdos Gábor, a város polgármestere köszöntötte, és említést tett saját tapasztalataikról is, hiszen a város nemcsak a magyar, hanem az osztrák és a cseh határ menti térségekkel is együttműködik számos projektben.

A határ menti együttműködés szükségszerűségéről Tóth Károly, a Fórum Intézet igazgatója beszélt. Kiemelte, hogy a korábban zárt határok megnyílása nem hozza magával automatikusan az együttműködést, mivel a régió lakosságának tudatában a határ sokáig megmarad. A határ menti programok éppen ezt a gátat segíthetnek megszüntetni. A projekt címe arra utal, hogy a korábban elzárt határtérségeknek is megvannak a maguk értékei, de a valódi értéket az jelentheti, ha az együttműködés által sikerül a határokat lebontani.

Jenei Gábor a magyar-szlovák program igazgatója, az irányító hatóság képviselője a jelenlegi program tapasztalatait foglalta össze előadásában. Megítélése szerint sikerült teljesíteni a 2006-os operatív program célkitűzéseit, mivel a források közel 1/3-át a fejletlenebb keleti régiók (Borsod-Abaúj-Zemplén és Kassa megyék) pályázói nyerték el. Ezáltal a program hozzájárult a regionális különbségek csökkentéséhez. A négy kiírással a teljes ERFA-keretet (165 millió eurót) lekötötték, a legnagyobb részt a helyi szereplők által leginkább előnyben részesített turisztikai tevékenységekre költve.

Ocskay Gyula (CESCI) mutatta be a projektet, annak céljait, aktivitásait és eredményeit. A pályázat legfőbb célja az volt, hogy az 1999 és 2012 között megvalósított magyar-szlovák projektekről készüljön egy adatbázis, és különböző vizsgálatok segítségével kerüljenek kiválasztásra azok a pályázatok, amelyek a leginkább példa értékűek. A kiválasztás alapját az jelentette, hogy az adott kezdeményezések mennyiben haladták meg a konkrét, projekt szintű együttműködések kereteit, illetve hogy mennyire érvényesültek bennük a hosszú távú, integrált, stratégiai szemléletmód elemei. A kiválasztott 10 projektet a decemberben megjelentetett, kétnyelvű Frontier-Value Magazin és 4 projektfilm segítségével, a kapcsolódó ismereteket pedig egy tudásportállal népszerűsítik a partnerek.

A projekt bemutatása az egyik projektfilm lejátszásával ért véget.

A záró konferencia délutáni programjában egy kerekasztal-beszélgetés szerepelt, amelyen a projektmegvalósításban tapasztalatokat szerzett szereplők mondták el vidám és kellemetlen élményeiket a határ menti együttműködéssel kapcsolatban. A beszélgetés fő témáját azonban a magyar-szlovák program problémái és a jövőbeni lehetséges kiigazításai jelentették. Számos olyan javaslat fogalmazódott meg, amelyeket a most induló programozás során érdemes figyelembe venni. A projekt tehát nemcsak hosszabb távon, egy újfajta projektfejlesztési szemléletmód elterjesztése révén, hanem konkrét programozási javaslatokkal már a jelenben is hatást gyakorol a határon átnyúló együttműködésekre.

A Határ-érték projekt hivatalosan 2013. augusztus 31-én zárul, de a projektadatbázis építése és a legjobb gyakorlatok népszerűsítése tovább folytatódik, egyéb projektek keretében.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.04.14.

A Duna transznacionális program keresi azokat a videókat, amelyek a legjobban mutatják be a DTP projektek transznacionális együttműködési tevékenységeit és eredményeit! Hozzon létre egy videót, amely a projekt lényegét rögzíti mind az érdekeltek, mind pedig a nagyközönség számára! Pályázati feltételek és további információk itt találhatóak.

//2019.04.14.

Via Carpatia ETT a Kis Projektalap keretében fehívást írt ki. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

//2019.04.14.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia 8. éves fóruma június 27-én és 28-án kerül megrendezésre Bukarestben.

//2019.04.01.

Az Adriai-Jón-vidékre vonatkozó EU-stratégia (EUSAIR) 2019. május 7-8. között tartja negyedik éves fórumát Montenegróban, Budvában. A további információk hamarosan itt jelennek meg.

//2019.04.01.

2019. április 9-én az Európai Régiók Bizottsága két egymást követő és egymást kiegészítő eseményt szervez: 10: 30-12: 00 között megvitatják a kisprojektek ETT-kezelésének legjobb gyakorlatait és átruházhatóságát. 14:00 és 17:00 óra között pedig INTERACT workshopra és az ETT-k tapasztalatcseréje kerül sor. További részletek itt találhatóak.

Hírarchívum