EUDRS: Crossing the Borders projektzáró konferencia

 

2015. február 26-án, Budapesten a CESCI, az Európai Határrégiók Szövetsége (AEBR) és a Francia - Magyar Kezdeményezések Egyesület társzervezésében került megrendezésre a Crossing the Borders: A Duna régión (EUDRS) belüli határ menti együttműködések legjobb gyakorlatai c. projekt záró konferenciája. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Miniszterelnökség támogatásával létrejött konferencián mintegy száz érdeklődő jelent meg.

Az Európai Unió Duna Régió Stratégiájának akciótervéhez kapcsolódóan, a projekt keretében egy héttagú nemzetközi konzorcium elvégezte a makrorégión belüli határ menti együttműködések adottságainak vizsgálatát, és felkutatta a legjobb gyakorlatokat. A kutatási projektben a CESCI-n kívül további hat partner vett részt: Bulgáriából a Szófiai Egyetem, Csehországból az EuroSchola, Horvátországból a Superna Ltd., Romániából a Román Tudományos Akadémia Földrajztudományi Intézete, Szerbiából a Regionális Tudományi Társaság és Szlovákiából a Területi Tervezési Intézet.

A kutatás keretében két összefoglaló és 14 esettanulmány készült, és a határtérségekre vonatkozó adatbázis került összeállításra. Az Európai Határrégiók Szövetségével (AEBR) és a Francia-Magyar Kezdeményezések Egyesülettel közösen megrendezett konferencia célja a kutatás eredményeinek bemutatása volt. A projekt eredményeit 2015 folyamán egy tanulmánykötetben is elérhetővé tesszük.

EUDRS Crossing the border project

A konferencia kezdetén Hervé Ferrage, a budapesti Francia Intézet igazgatója, Karl-Heinz Lambertz, az AEBR elnöke, valamint Joó István a Duna Régió Stratégia végrehajtásáéért felelős miniszteri biztos köszöntötte a megjelenteket. Az első, a kutatást bemutató panelt Ocskay Gyula a CESCI főtitkára elnökölte. Kurt Puchinger, az EUSDR prioritás terület koordinátora a 10. prioritási terület és a Crossing the borders projekt kapcsolatát ismertette, majd Jaschitz Mátyás, a CESCI tervezési igazgatója a Duna régió határairól és határtérségeiről tartott előadást. Ezt követően Bottlik Zsolt, az ELTE docense a kutatás módszertanáról beszélt, míg Pete Márton, az Európa Intézet tudományos segédmunkatársa a kutatás eredményeiről számolt be.

EUDRS Crossing the border project speakers

A második és harmadik szekcióban a Duna régión belüli határon átnyúló együttműködés legjobb gyakorlatai kerültek bemutatásra. Hynek Böhm, az EuroSchola Intézet igazgatója a trinacionális Šumava (CZ) – Bayerischer Wald (DE) – Unterer Inn Mühlviertel (AT) eurorégión belüli együttműködést ismertette. Ezt követően a szlovák Területtervezési Intézet igazgatója, Július Hanus, igazgató a magyar-szlovák Duna menti EGTC-ről tartott előadást, majd Monica Dumitrascu és Bianca Mitrica a a Prut folyó integrált menedzsmentjét, mint az EU külső határain működő példaértékű együttműködést mutatták be.

A harmadik szekcióban Kosyo Stoychev a Szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetem docense a Giurgiu (RO) és Ruse (BG) határon átnyúló integrált rendezési tervét ismertette, majd Nagy Imre az Újvidéki Egyetem tanszékvezetője és Csiszár Molnár Anna a szabadkai Regionális Tudományi Társaság kutatója mutatta be a Drina eurorégiót, mely négy balkáni ország együttműködésén alapszik. Ezt követően Hesz Roland a CESCI stratégiai tervezője a szlovén-magyar határon átnyúló Goričko – Őrség natúrparki együttműködésről beszélt.

A konferencia Ocskay Gyula záró megjegyzéseivel és köszönetnyilvánításával zárult. A esemény során elhangzott előadások elérhetők a CESCI honlapján, ide kattintva.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum