Szentgotthárd-Monošter kezdeményezés - magyar-szlovén együttműködés

 

2015. április 21-22-én, Szentgotthárdon került megrendezésre a Szentgotthárd - Monošter kezdeményezés első szemináriuma, Új lendület a határon átnyúló együttműködéseknek címmel. A két napos rendezvény az összesen több mint 60 magyar és szlovén, az állami és a magánszektorokból érkező résztvevőnek lehetőséget biztosított projektötleteik bemutatására és a potenciális partnerekkel való találkozásra, illetve a megvalósításhoz szükséges forráskeresésre is.

A Szentgotthárd-Monošter kezdeményezés a budapesti szlovén és a ljubljanai magyar nagykövetek: Őexc. Ksenija Škrilec és Őexc. Szilágyiné Bátorfi Edit, valamint Szentgotthárd polgármestere, Huszár Gábor, prof. Jože Gričar nyugalmazott egyetemi tanár, az ALADIN-kezdeményezés koordinátora, illetve a Határon Átnyúló Együttműködések Közép-európai Segítő Szolgálatának közös kezdeményezése.

Szentgotthárd magyar-szlovén kezdeményezésSzentgotthárd magyar-szlovén kezdeményezésAz április 21-22-i szentgotthárdi szakmai találkozó nem egyszeri alkalom volt, hanem a jövőben rendszeresen lebonyolításra kerülő szeminárium, amelynek célja a potenciális magyar és szlovén projektgazdák közötti kapcsolatok kialakításának biztosítása, közös projektek, akciók elindítása, ezáltal a határon átnyúló együttműködések erősítése.

A kétnapos program során az egyes projektek kezdeményezői bemutathatták projektelképzeléseiket, és ezekhez partnereket találhattak a határ túloldaláról, valamint beazonosíthatták azokat a pályázati forrásokat is, amelyek igénybe vételével az adott projektek megvalósíthatóak. A „Pénz elvitelre” című szekció keretében Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa a közvetlen brüsszeli pénzügyi forrásokat ismertette, majd Jazmina Litrop a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program Közös Titkárságának vezetője a 2014-2020 közötti együttműködési lehetőségekről beszélt. Gönczi Richárd, a Széchenyi Programiroda munkatársa a Duna és a Közép-Európa Transznacionális programot mutatta be, míg Nyerges Enikő, a CESCI projektmenedzsere a szlovén-magyar együttműködést segítő nem-EU-s forrásokat ismertette.

A 2015-ös rendezvény végén Ksenija Škrilec és Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet asszonyok bejelentették a kezdeményezés elindítását, illetve közzé tettek egy felhívást a magyar-szlovén kapcsolatok élénkítése céljából. A felhívás magyar és szlovén nyelven a CESCI honlapján olvasható.

A kezdeményezők elképzelései szerint a jövőben bevonásra kerülnek majd a horvát és az osztrák oldal helyi szereplői is.

Az esemény részletes programja, a bemutatott projektelképzelések, valamint a prezentációk ide kattintva érhetők el.

A Slovenski Utrinki c. műsor beszámolója a Szentgotthárd - Monošter kezdeményezés első szemináriumáról:

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.04.14.

A Duna transznacionális program keresi azokat a videókat, amelyek a legjobban mutatják be a DTP projektek transznacionális együttműködési tevékenységeit és eredményeit! Hozzon létre egy videót, amely a projekt lényegét rögzíti mind az érdekeltek, mind pedig a nagyközönség számára! Pályázati feltételek és további információk itt találhatóak.

//2019.04.14.

Via Carpatia ETT a Kis Projektalap keretében fehívást írt ki. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

//2019.04.14.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia 8. éves fóruma június 27-én és 28-án kerül megrendezésre Bukarestben.

//2019.04.01.

Az Adriai-Jón-vidékre vonatkozó EU-stratégia (EUSAIR) 2019. május 7-8. között tartja negyedik éves fórumát Montenegróban, Budvában. A további információk hamarosan itt jelennek meg.

//2019.04.01.

2019. április 9-én az Európai Régiók Bizottsága két egymást követő és egymást kiegészítő eseményt szervez: 10: 30-12: 00 között megvitatják a kisprojektek ETT-kezelésének legjobb gyakorlatait és átruházhatóságát. 14:00 és 17:00 óra között pedig INTERACT workshopra és az ETT-k tapasztalatcseréje kerül sor. További részletek itt találhatóak.

Hírarchívum