Szentgotthárd-Monošter kezdeményezés - magyar-szlovén együttműködés

 

2015. április 21-22-én, Szentgotthárdon került megrendezésre a Szentgotthárd - Monošter kezdeményezés első szemináriuma, Új lendület a határon átnyúló együttműködéseknek címmel. A két napos rendezvény az összesen több mint 60 magyar és szlovén, az állami és a magánszektorokból érkező résztvevőnek lehetőséget biztosított projektötleteik bemutatására és a potenciális partnerekkel való találkozásra, illetve a megvalósításhoz szükséges forráskeresésre is.

A Szentgotthárd-Monošter kezdeményezés a budapesti szlovén és a ljubljanai magyar nagykövetek: Őexc. Ksenija Škrilec és Őexc. Szilágyiné Bátorfi Edit, valamint Szentgotthárd polgármestere, Huszár Gábor, prof. Jože Gričar nyugalmazott egyetemi tanár, az ALADIN-kezdeményezés koordinátora, illetve a Határon Átnyúló Együttműködések Közép-európai Segítő Szolgálatának közös kezdeményezése.

Szentgotthárd magyar-szlovén kezdeményezésSzentgotthárd magyar-szlovén kezdeményezésAz április 21-22-i szentgotthárdi szakmai találkozó nem egyszeri alkalom volt, hanem a jövőben rendszeresen lebonyolításra kerülő szeminárium, amelynek célja a potenciális magyar és szlovén projektgazdák közötti kapcsolatok kialakításának biztosítása, közös projektek, akciók elindítása, ezáltal a határon átnyúló együttműködések erősítése.

A kétnapos program során az egyes projektek kezdeményezői bemutathatták projektelképzeléseiket, és ezekhez partnereket találhattak a határ túloldaláról, valamint beazonosíthatták azokat a pályázati forrásokat is, amelyek igénybe vételével az adott projektek megvalósíthatóak. A „Pénz elvitelre” című szekció keretében Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa a közvetlen brüsszeli pénzügyi forrásokat ismertette, majd Jazmina Litrop a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program Közös Titkárságának vezetője a 2014-2020 közötti együttműködési lehetőségekről beszélt. Gönczi Richárd, a Széchenyi Programiroda munkatársa a Duna és a Közép-Európa Transznacionális programot mutatta be, míg Nyerges Enikő, a CESCI projektmenedzsere a szlovén-magyar együttműködést segítő nem-EU-s forrásokat ismertette.

A 2015-ös rendezvény végén Ksenija Škrilec és Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet asszonyok bejelentették a kezdeményezés elindítását, illetve közzé tettek egy felhívást a magyar-szlovén kapcsolatok élénkítése céljából. A felhívás magyar és szlovén nyelven a CESCI honlapján olvasható.

A kezdeményezők elképzelései szerint a jövőben bevonásra kerülnek majd a horvát és az osztrák oldal helyi szereplői is.

Az esemény részletes programja, a bemutatott projektelképzelések, valamint a prezentációk ide kattintva érhetők el.

A Slovenski Utrinki c. műsor beszámolója a Szentgotthárd - Monošter kezdeményezés első szemináriumáról:

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum