IX. ETT-műhely

 

Új perspektívák a magyar ETT-k (Európai Területi Társulás) számára: a határ menti gazdaságfejlesztés kiemelt szereplőivé válhatnak

Május 29-én Kisvárdán találkoztak a magyar határ menti európai területi társulások (ETT-k) képviselői a nemzeti fejlesztési miniszterrel. Az ETT-k nevében Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő és Popovics György, a Komárom-Esztergom  Megyei Önkormányzat elnöke, a Rába-Duna-Vág ETT társelnöke adta át Seszták Miklós miniszternek a 7 éves ciklusra tervezett fejlesztéseikről szóló terveiket.

2015. május ETT-műhely, KisvárdaA Magyar Fejlesztési Központ és a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) szervezésében 2015. május 29-én rendezték meg a magyar részvételű ETT-k soron következő műhelyét. A rendezvényen megjelenteket a házigazda Kisvárda Város Önkormányzata nevében Leleszi Tibor polgármester köszöntötte. Ezt követően Kiss Antal miniszteri biztos (NFM) foglalta össze a rendezvény legfőbb célját, majd Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter szólt a résztvevőkhöz. Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára rövid előadásban mutatta be az ETT-k munkájának eredményeit a 2010 augusztusában elfogadott, vonatkozó kormányhatározat óta. Kiss Antalhoz hasonlóan ő is megemlékezett az európai uniós jogi eszköz kialakításában meghatározó szerepet játszó, egykori magyar európai parlamenti képviselőről, a tragikusan fiatalon elhunyt Pálfi Istvánról.

A rövid előadást követően Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő rövid köszöntő kíséretében, Popovics György elnök úrral közösen nyújtotta át Seszták Miklós miniszter úrnak azt a dokumentumot, amelyben 13 magyar részvételű társulás foglalta össze a 2014-2020 közötti ciklusban megvalósítani tervezett fejlesztési elképzeléseit. Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a tervek megvalósításához szükség lesz a szomszédos országok kormányainak támogató hozzáállására is.

A kezdeményező ETT-k felkérését akceptálva, Seszták Miklós zárszavában vállalta, hogy a területért felelős Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel közösen a kormány elé terjesztik azt a határozati javaslatot, amely a határ menti gazdaságfejlesztés kiemelt szereplőivé teszi az európai területi társulásokat. Ez a döntés alapozhatja meg a magyar oldalon, hogy az ETT-k most átnyújtott tervei valóra válhassanak.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.04.14.

A Duna transznacionális program keresi azokat a videókat, amelyek a legjobban mutatják be a DTP projektek transznacionális együttműködési tevékenységeit és eredményeit! Hozzon létre egy videót, amely a projekt lényegét rögzíti mind az érdekeltek, mind pedig a nagyközönség számára! Pályázati feltételek és további információk itt találhatóak.

//2019.04.14.

Via Carpatia ETT a Kis Projektalap keretében fehívást írt ki. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

//2019.04.14.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia 8. éves fóruma június 27-én és 28-án kerül megrendezésre Bukarestben.

//2019.04.01.

Az Adriai-Jón-vidékre vonatkozó EU-stratégia (EUSAIR) 2019. május 7-8. között tartja negyedik éves fórumát Montenegróban, Budvában. A további információk hamarosan itt jelennek meg.

//2019.04.01.

2019. április 9-én az Európai Régiók Bizottsága két egymást követő és egymást kiegészítő eseményt szervez: 10: 30-12: 00 között megvitatják a kisprojektek ETT-kezelésének legjobb gyakorlatait és átruházhatóságát. 14:00 és 17:00 óra között pedig INTERACT workshopra és az ETT-k tapasztalatcseréje kerül sor. További részletek itt találhatóak.

Hírarchívum