IX. ETT-műhely

 

Új perspektívák a magyar ETT-k (Európai Területi Társulás) számára: a határ menti gazdaságfejlesztés kiemelt szereplőivé válhatnak

Május 29-én Kisvárdán találkoztak a magyar határ menti európai területi társulások (ETT-k) képviselői a nemzeti fejlesztési miniszterrel. Az ETT-k nevében Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő és Popovics György, a Komárom-Esztergom  Megyei Önkormányzat elnöke, a Rába-Duna-Vág ETT társelnöke adta át Seszták Miklós miniszternek a 7 éves ciklusra tervezett fejlesztéseikről szóló terveiket.

2015. május ETT-műhely, KisvárdaA Magyar Fejlesztési Központ és a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) szervezésében 2015. május 29-én rendezték meg a magyar részvételű ETT-k soron következő műhelyét. A rendezvényen megjelenteket a házigazda Kisvárda Város Önkormányzata nevében Leleszi Tibor polgármester köszöntötte. Ezt követően Kiss Antal miniszteri biztos (NFM) foglalta össze a rendezvény legfőbb célját, majd Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter szólt a résztvevőkhöz. Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára rövid előadásban mutatta be az ETT-k munkájának eredményeit a 2010 augusztusában elfogadott, vonatkozó kormányhatározat óta. Kiss Antalhoz hasonlóan ő is megemlékezett az európai uniós jogi eszköz kialakításában meghatározó szerepet játszó, egykori magyar európai parlamenti képviselőről, a tragikusan fiatalon elhunyt Pálfi Istvánról.

A rövid előadást követően Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő rövid köszöntő kíséretében, Popovics György elnök úrral közösen nyújtotta át Seszták Miklós miniszter úrnak azt a dokumentumot, amelyben 13 magyar részvételű társulás foglalta össze a 2014-2020 közötti ciklusban megvalósítani tervezett fejlesztési elképzeléseit. Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a tervek megvalósításához szükség lesz a szomszédos országok kormányainak támogató hozzáállására is.

A kezdeményező ETT-k felkérését akceptálva, Seszták Miklós zárszavában vállalta, hogy a területért felelős Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel közösen a kormány elé terjesztik azt a határozati javaslatot, amely a határ menti gazdaságfejlesztés kiemelt szereplőivé teszi az európai területi társulásokat. Ez a döntés alapozhatja meg a magyar oldalon, hogy az ETT-k most átnyújtott tervei valóra válhassanak.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum