CESCI Balkans szeminárium

 

CESCI BalkansEurópai Határrégiók Egyesülete

 

Szeminárium a területi tervezésről és határon átnyúló együttműködésről

A CESCI Balkans az Európai Határrégiók Szövetségének Balkán Központjával együttműködésben 2015. december 7-én Szerbiában, Újvidéken Területrendezésről és határon átnyúló együttműködésről szóló szemináriumot rendezett helyi hatóságok számára. A rendezvényt a Szerb Köztársaság Fejlesztési, Közlekedési és Infrastruktúráért felelős Minisztériuma, illetve Vajdaság Autonóm Tartományának kormánya támogatta.

A szemináriumon nyitóbeszédet mondott Dr. Slobodan Puzović, várostervezésért, fejlesztésért és környezetvédelemért felelős tartományi titkár; Đorđe Milić (MSc), fejlesztési, közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszterhelyettes; Elisabetta Sartorel, Határon Átnyúló Együttműködési programmenedzser, illetve Szerbia Európai Uniós delegáltja; valamint Erős Ervin, a CESCI Balkáns igazgatója.

A szemináriumon Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára; Martín Guillermo Ramírez, az AEBR főtitkára; Erős Ervin, a CESCI Balkans igazgatója; Ana Nikolov, az AEBR balkáni koordinátora, Dr. Siniša Trkulja, a Szerb Köztársaság fejlesztési, közlekedési és infrastruktúráért felelős minisztériumának tanácsadója; Dragana Dunčić, a Vajdasági Városi és Területrendezési Intézet elnökhelyettese; illetve Dr. Tamara Zelenović Vasiljević, a Vajdasági Városi és Területrendezési Intézet független szakértője tartott előadást. Az előadók a következő témákat érintették: bevezetés a határon átnyúló együttműködésbe; a területrendezés és határon átnyúló együttműködések rövid története; bevezetés a határon átnyúló együttműködés tervezésébe; a határon átnyúló együttműködés tervezése: stratégiai tervek, területrendezési tervek, várostervek és akciótervek; a terület- és városrendezés határon átnyúló együttműködési elemeinek végrehajtásának finanszírozási módja (IPA és transznacionális programok); állampolgárok és civil szervezet bevonása a határon átnyúló kezdeményezések stratégiai terveinek fejlesztésébe és végrehajtásába; valamint jó gyakorlatok.

A szemináriumon több, mint 120 résztvevő jelent meg, főleg szerb, montenegrói és bosznia-hercegovinai helyi hatóságok képviselői: polgármesterek és alpolgármesterek, önkormányzatok városi és területrendezési részlegeinek vezetői és munkatársai, valamint az önkormányzatokon belüli tervezési és fejlesztési igazgatóságok munkatársai és igazgatói.

A szemináriumon megjelentek számából, illetve aktív részvételükből megállapítható, hogy a balkáni térségben releváns és fontos téma a határon átnyúló együttműködésen belül a területi tervezés.

A szeminárium konklúziójaként három fő pont fogalmazható meg: 1) szükséges mérni a határon átnyúló együttműködés hatását a régióban; 2) elemezni és értékelni kell a határon átnyúló együttműködés megjelenését az önkormányzatok tervdokumentumaiban, illetve javaslatokat tenni azok javítására; valamint 3) további szemináriumok rendezése szükséges a témában.

Napirend – angol / szerb

AEBR Kézikönyv – C1 fejezet – Térrendezés és Határon átnyúló Együttműködés – angol / szerb

Prezentációk

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.04.14.

A Duna transznacionális program keresi azokat a videókat, amelyek a legjobban mutatják be a DTP projektek transznacionális együttműködési tevékenységeit és eredményeit! Hozzon létre egy videót, amely a projekt lényegét rögzíti mind az érdekeltek, mind pedig a nagyközönség számára! Pályázati feltételek és további információk itt találhatóak.

//2019.04.14.

Via Carpatia ETT a Kis Projektalap keretében fehívást írt ki. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

//2019.04.14.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia 8. éves fóruma június 27-én és 28-án kerül megrendezésre Bukarestben.

//2019.04.01.

Az Adriai-Jón-vidékre vonatkozó EU-stratégia (EUSAIR) 2019. május 7-8. között tartja negyedik éves fórumát Montenegróban, Budvában. A további információk hamarosan itt jelennek meg.

//2019.04.01.

2019. április 9-én az Európai Régiók Bizottsága két egymást követő és egymást kiegészítő eseményt szervez: 10: 30-12: 00 között megvitatják a kisprojektek ETT-kezelésének legjobb gyakorlatait és átruházhatóságát. 14:00 és 17:00 óra között pedig INTERACT workshopra és az ETT-k tapasztalatcseréje kerül sor. További részletek itt találhatóak.

Hírarchívum