CESCI Balkans szeminárium

 

CESCI BalkansEurópai Határrégiók Egyesülete

 

Szeminárium a területi tervezésről és határon átnyúló együttműködésről

A CESCI Balkans az Európai Határrégiók Szövetségének Balkán Központjával együttműködésben 2015. december 7-én Szerbiában, Újvidéken Területrendezésről és határon átnyúló együttműködésről szóló szemináriumot rendezett helyi hatóságok számára. A rendezvényt a Szerb Köztársaság Fejlesztési, Közlekedési és Infrastruktúráért felelős Minisztériuma, illetve Vajdaság Autonóm Tartományának kormánya támogatta.

A szemináriumon nyitóbeszédet mondott Dr. Slobodan Puzović, várostervezésért, fejlesztésért és környezetvédelemért felelős tartományi titkár; Đorđe Milić (MSc), fejlesztési, közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszterhelyettes; Elisabetta Sartorel, Határon Átnyúló Együttműködési programmenedzser, illetve Szerbia Európai Uniós delegáltja; valamint Erős Ervin, a CESCI Balkáns igazgatója.

A szemináriumon Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára; Martín Guillermo Ramírez, az AEBR főtitkára; Erős Ervin, a CESCI Balkans igazgatója; Ana Nikolov, az AEBR balkáni koordinátora, Dr. Siniša Trkulja, a Szerb Köztársaság fejlesztési, közlekedési és infrastruktúráért felelős minisztériumának tanácsadója; Dragana Dunčić, a Vajdasági Városi és Területrendezési Intézet elnökhelyettese; illetve Dr. Tamara Zelenović Vasiljević, a Vajdasági Városi és Területrendezési Intézet független szakértője tartott előadást. Az előadók a következő témákat érintették: bevezetés a határon átnyúló együttműködésbe; a területrendezés és határon átnyúló együttműködések rövid története; bevezetés a határon átnyúló együttműködés tervezésébe; a határon átnyúló együttműködés tervezése: stratégiai tervek, területrendezési tervek, várostervek és akciótervek; a terület- és városrendezés határon átnyúló együttműködési elemeinek végrehajtásának finanszírozási módja (IPA és transznacionális programok); állampolgárok és civil szervezet bevonása a határon átnyúló kezdeményezések stratégiai terveinek fejlesztésébe és végrehajtásába; valamint jó gyakorlatok.

A szemináriumon több, mint 120 résztvevő jelent meg, főleg szerb, montenegrói és bosznia-hercegovinai helyi hatóságok képviselői: polgármesterek és alpolgármesterek, önkormányzatok városi és területrendezési részlegeinek vezetői és munkatársai, valamint az önkormányzatokon belüli tervezési és fejlesztési igazgatóságok munkatársai és igazgatói.

A szemináriumon megjelentek számából, illetve aktív részvételükből megállapítható, hogy a balkáni térségben releváns és fontos téma a határon átnyúló együttműködésen belül a területi tervezés.

A szeminárium konklúziójaként három fő pont fogalmazható meg: 1) szükséges mérni a határon átnyúló együttműködés hatását a régióban; 2) elemezni és értékelni kell a határon átnyúló együttműködés megjelenését az önkormányzatok tervdokumentumaiban, illetve javaslatokat tenni azok javítására; valamint 3) további szemináriumok rendezése szükséges a témában.

Napirend – angol / szerb

AEBR Kézikönyv – C1 fejezet – Térrendezés és Határon átnyúló Együttműködés – angol / szerb

Prezentációk

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum