Szentgotthárdi szeminárium

 

2016. április 11-12-én, Szentgotthárdon került megrendezésre a Szentgotthárd - Monošter kezdeményezés második szemináriuma. A két napos rendezvény összesen több mint 120 magyar és szlovén, az állami és a magánszektorokból érkező résztvevőnek biztosított találkozási alkalmat.

2015 áprilisában a két nagykövet védnökségével magyar és szlovén polgármesterek, üzletemberek, regionális fejlesztési szakemberek és az egyetemi szféra képviselői találkoztak Szentgotthárdon, hogy az együttműködésben rejlő lehetőségeket feltárják, megosszák egymással fejlesztési elképzeléseiket és partnereket találjanak projektjavaslataikhoz. A résztvevő felek ekkor írták alá a Szentgotthárdi nyilatkozatot, mellyel megalapítottak egy éves rendszerességgel megrendezendő eseményt, ahol a szomszédos nemzetek szereplői közötti együttműködés erősíthető és bővíthető.

A két érintett nagykövetség, Szentgotthárd Város Önkormányzata, a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata, a Szlovén-Magyar Üzletemberek Egyesülete, valamint a Határon Átnyúló e-együttműködést Segítő Önkormányzatközi Kezdeményezés 2016. április 11-12-én rendezte meg a második szentgotthárdi szemináriumot az önkormányzat épületegyüttesében található refektóriumban.

2. Szentgotthárdi szeminárium, Ksenija Skrilec nagykövetasszony

A kétnapos program során a tavalyi szemináriumhoz hasonlóan idén is sor került az együttműködést érintő előadásokra, valamint a résztvevők bemutathatták projektelképzeléseiket, és ezekhez partnereket találhattak a határ túloldaláról. Az első napon került megrendezésre egy üzleti tájékoztató fórum a Szlovéniában befektetni szándékozó magyar vállalkozók számára. A kerekasztal beszélgetésen, melyet Sárossy Bence a Szlovén-Magyar Üzletemberek Egyesületének irodavezető-alelnöke moderált, a Mol Slovenija, az Allianz-Hungária és az Alto nyomda képviselői ismertették üzleti tapasztalataikat. Ezt követően a résztvevők előadást hallhattak a Szlovéniában való cégalapítás és adózás jogi környezetéről. Ezzel párhuzamosan került sor a kétnyelvűségi kerekasztalra, melyen szlovén és magyar határ menti középiskolák és a ljubljanai Etnikai Kutatások Intézetének képviselői, valamint Boris Jesih, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja és Perger Valéria, a szlovén Oktatási Minisztérium rábavidéki pedagógiai tanácsadója vettek részt. A kerekasztal beszélgetést Kissné Köles Erika, Szlovén Nemzetiségi Szószóló moderálta.

Ezt követően a turisztikai együttműködés kereteiről és perspektíváiról hallhattak az érdeklődők. A szekcióban a Magyar Turizmus Zrt., a TDM Szövetség, a Vas Megyei Turizmus Szövetség, illetve a Maribori Turisztikai Hivatal és a Muravidéki Turisztikai Társulás képviselői tartottak előadást. A párhuzamos szekcióban a Maribori, a Debreceni, a Pannon és a Nyugat-Magyarországi Egyetem, valamint a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének képviselői egyeztettek a szlovén-magyar egyetemi együttműködések erősítésének lehetőségeiről. Az első nap programját a résztvevők közös vacsorája zárta, melyet Szili Katalin miniszterelnöki megbízott köszöntője nyitott.

A szeminárium második napján Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete, Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország ljubljanai nagykövete, illetve Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Az első panelben a résztvevők előadást hallhattak az Őrségi Nemzeti Park és a Goričko Natúrpark közös projektjeiről, valamint a szlovén-magyar határ menti együttműködés intézményi kereteit biztosító Pomurje-Porabje EGTC-ről. Ezt követően a Külgazdasági és Külügyminisztérium Határmenti Gazdaságfejlesztési Főosztályának közlekedési referense bemutatta a két ország közötti közlekedésfejlesztési terveket, majd a Pannon Helyi Termék Klaszter munkatársai a helyi erőforrásokra alapozott határ menti gazdaságfejlesztés lehetőségeiről beszéltek.

2. szentgotthárdi szeminárium

Ezt követően a szeminárium résztvevői lehetőséget kaptak konkrét projektelképzeléseik ismertetésére és a potenciális partnerekkel való egyeztetésre. A bemutatott projektelképzelések az önkormányzati együttműködés, a középiskolai és szakiskolai oktatás, illetve az erdőgazdálkodás területét érintették.

A két napos szeminárium a „Pomurje-Porabje” EGTC technikai értekezletével zárult.

Az esemény részletes programja itt, valamint az elhangzott prezentációk ide kattintva érhetők el.

A Slovenski Utrinki c. műsor beszámolója a Szentgotthárd - Monošter kezdeményezés második szemináriumáról:

Feliratkozás Hírlevélre

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk jövőre ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

//2018.12.12.

A MOT Annemasse-ban és Genfben tartja március 20-21-én az éves közgyűlését és konferenciáját. További részletek hamarosan itt olvashatóak.

//2018.12.08.

Az EUSDR Szófiában tartott 7. éves fórumán az Európai Bizottság közös kutatóintézete elindított egy Story Map nevű történeti térképet. A térkép az EU által finanszírozott projekteket mutatja be, amelyek az idegenforgalomra, a kultúrára, a kerékpáros útvonalakra összpontosítanak. Az emberek virtuális sétát tehetnek a Duna mentén, miközben információkat gyűjthetnek változatos témákról. Az oldal bemutatja a régió szépségét és potenciálját, miközben a kulturális és természeti örökségről szolgáltat információkat. A térkép itt található.

//2018.12.04.

Bukarestben kerül megrendezésre a Régiók és Városok Európai Csúcstalálkozója, ahol országos, helyi és regionális vezetők találkoznak, hogy megvitassák az Európai Unió jövőjét, és azt, hogy hogyan lehetne hatékonyabban bevonni a polgárokat az európai projektbe a helyi és a regionális hatóságokon keresztül. További információkért kattintson ide.

//2018.12.01.

Hamarosan megnyílik a Duna-transznacionális program harmadik pályázati felhívása! Kezdjen már most dolgozni a projektjén, amihez részletes információkat itt, partnereket pedig itt talál.

Hírarchívum