Szentgotthárdi szeminárium

 

2016. április 11-12-én, Szentgotthárdon került megrendezésre a Szentgotthárd - Monošter kezdeményezés második szemináriuma. A két napos rendezvény összesen több mint 120 magyar és szlovén, az állami és a magánszektorokból érkező résztvevőnek biztosított találkozási alkalmat.

2015 áprilisában a két nagykövet védnökségével magyar és szlovén polgármesterek, üzletemberek, regionális fejlesztési szakemberek és az egyetemi szféra képviselői találkoztak Szentgotthárdon, hogy az együttműködésben rejlő lehetőségeket feltárják, megosszák egymással fejlesztési elképzeléseiket és partnereket találjanak projektjavaslataikhoz. A résztvevő felek ekkor írták alá a Szentgotthárdi nyilatkozatot, mellyel megalapítottak egy éves rendszerességgel megrendezendő eseményt, ahol a szomszédos nemzetek szereplői közötti együttműködés erősíthető és bővíthető.

A két érintett nagykövetség, Szentgotthárd Város Önkormányzata, a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata, a Szlovén-Magyar Üzletemberek Egyesülete, valamint a Határon Átnyúló e-együttműködést Segítő Önkormányzatközi Kezdeményezés 2016. április 11-12-én rendezte meg a második szentgotthárdi szemináriumot az önkormányzat épületegyüttesében található refektóriumban.

2. Szentgotthárdi szeminárium, Ksenija Skrilec nagykövetasszony

A kétnapos program során a tavalyi szemináriumhoz hasonlóan idén is sor került az együttműködést érintő előadásokra, valamint a résztvevők bemutathatták projektelképzeléseiket, és ezekhez partnereket találhattak a határ túloldaláról. Az első napon került megrendezésre egy üzleti tájékoztató fórum a Szlovéniában befektetni szándékozó magyar vállalkozók számára. A kerekasztal beszélgetésen, melyet Sárossy Bence a Szlovén-Magyar Üzletemberek Egyesületének irodavezető-alelnöke moderált, a Mol Slovenija, az Allianz-Hungária és az Alto nyomda képviselői ismertették üzleti tapasztalataikat. Ezt követően a résztvevők előadást hallhattak a Szlovéniában való cégalapítás és adózás jogi környezetéről. Ezzel párhuzamosan került sor a kétnyelvűségi kerekasztalra, melyen szlovén és magyar határ menti középiskolák és a ljubljanai Etnikai Kutatások Intézetének képviselői, valamint Boris Jesih, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja és Perger Valéria, a szlovén Oktatási Minisztérium rábavidéki pedagógiai tanácsadója vettek részt. A kerekasztal beszélgetést Kissné Köles Erika, Szlovén Nemzetiségi Szószóló moderálta.

Ezt követően a turisztikai együttműködés kereteiről és perspektíváiról hallhattak az érdeklődők. A szekcióban a Magyar Turizmus Zrt., a TDM Szövetség, a Vas Megyei Turizmus Szövetség, illetve a Maribori Turisztikai Hivatal és a Muravidéki Turisztikai Társulás képviselői tartottak előadást. A párhuzamos szekcióban a Maribori, a Debreceni, a Pannon és a Nyugat-Magyarországi Egyetem, valamint a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének képviselői egyeztettek a szlovén-magyar egyetemi együttműködések erősítésének lehetőségeiről. Az első nap programját a résztvevők közös vacsorája zárta, melyet Szili Katalin miniszterelnöki megbízott köszöntője nyitott.

A szeminárium második napján Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete, Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország ljubljanai nagykövete, illetve Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Az első panelben a résztvevők előadást hallhattak az Őrségi Nemzeti Park és a Goričko Natúrpark közös projektjeiről, valamint a szlovén-magyar határ menti együttműködés intézményi kereteit biztosító Pomurje-Porabje EGTC-ről. Ezt követően a Külgazdasági és Külügyminisztérium Határmenti Gazdaságfejlesztési Főosztályának közlekedési referense bemutatta a két ország közötti közlekedésfejlesztési terveket, majd a Pannon Helyi Termék Klaszter munkatársai a helyi erőforrásokra alapozott határ menti gazdaságfejlesztés lehetőségeiről beszéltek.

2. szentgotthárdi szeminárium

Ezt követően a szeminárium résztvevői lehetőséget kaptak konkrét projektelképzeléseik ismertetésére és a potenciális partnerekkel való egyeztetésre. A bemutatott projektelképzelések az önkormányzati együttműködés, a középiskolai és szakiskolai oktatás, illetve az erdőgazdálkodás területét érintették.

A két napos szeminárium a „Pomurje-Porabje” EGTC technikai értekezletével zárult.

Az esemény részletes programja itt, valamint az elhangzott prezentációk ide kattintva érhetők el.

A Slovenski Utrinki c. műsor beszámolója a Szentgotthárd - Monošter kezdeményezés második szemináriumáról:

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum