Új platform születhet a Keleti Partnerség témájában

 

A CESCI Carpathia első nemzetközi konferenciáját rendezte október 3-4-én Kassán, amelyen az Európai Unió keleti partnerséget érintő szomszédságpolitikájának 2020 utáni sorsa volt a téma. A jelenlévő nemzetközi kutatói csapat egy, az ismeretek cseréjét segítő platform létrehozásáról döntött.

A CESCI szlovákiai testvérszervezete, a 2015-ben alapított CESCI Carpathia 2016. október 3-4-én rendezte első konferenciáját Kassán. Az Európai Szomszédságpolitika és a Keleti Partnerség – 2020 után elnevezésű rendezvényen a téma kiváló szakértői jelentek meg Finnországtól Törökországig. A megjelenteket Rudolf Bauer, a CESCI Carpathia igazgatója, Vasil Grivna a szlovák Külügyminisztérium képviselője, Erényi Tünde, a Kassai Kerületi Önkormányzat határon átnyúló együttműködési referense, Martín Guillermo Ramírez, az AEBR és Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára köszöntötte.

A kétnapos szakmai rendezvény előadói három szinten közelítettek a problémához. A globális geopolitikai szintről szóló kerekasztalt Martín Guillermo Ramírez moderálta. Az egyes hozzászólók Jussi P. Laine, a Kelet-Finnországi Egyetem kutatója, Mehmet Hacisalihoğlu az isztanbuli Balkáni és Fekete-tengeri Kutatások Intézetének igazgatója, valamint Alexander Duleba, a Szlovák Nemzetközi Politikai Egyesület igazgatója voltak.

Az első nap második paneljét a makroregionális perspektívának szentelték. A kerekasztal moderátora Ocskay Gyula volt, résztvevői pedig Claudia Singer, a Duna Stratégia 10-es prioritási területének szakértője Ausztriából, Aleksei Kiryukhin, a Harkivi Egyetem (Ukrajna) kutatója, valamint Nagyné Rózsa Erzsébet, a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

A második nap első panelje a helyi szint részvételét érintette. A panelt Rudolf Bauer moderálta. A lengyel-ukrán-fehérorosz határ menti együttműködésről Jerzy Banski és Vojciech Janicki (Lublini Egyetem), a Kárpátok eurorégióról Laura Dittel, a szlovákiai Kárpátok Alapítvány igazgatója, a Tisza EGTC-ről Cap Andrea igazgató, míg a Prut folyó mentén kialakított háromoldalú, román-ukrán-moldáv együttműködésről Bianca Mitrică, a Román Tudományos Akadémia Humán Geográfiai és Regionális Fejlesztési osztályának vezetője beszélt.

A rendezvény zárását a szervezők a keleti partnerség jövőjének szentelték. Az Alexander Duleba által vezetett beszélgetésben Martín Guillermo Ramírez, Nathaliya Nosa (IARDI, Ukrajna), valamint Jurii Vdovenko (Eastern Partnership Civil Society Forum) mondták el véleményüket.

A kétnapos rendezvény rendkívül izgalmas vitákat eredményezett, hiszen az előadók eltérő szakmai és földrajzi ismeretekkel érkeztek, ami látványosan gazdagította az egymással megosztott információkat. Erre tekintettel kezdeményezte zárszavában az AEBR főtitkára egy platform kialakítását, amely lehetővé teszi, hogy a szakemberek ne csak egyes rendezvényeken, hanem folyamatosan is megoszthassák egymással információikat, tudásukat. A platform egyben arra is alkalmas lehet, hogy a vonatkozó uniós szakpolitikák alakításához nyújtson értékes, helyi tapasztalatokon alapuló muníciót.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum