CESCI tanulmányút

 

A CESCI egyesületi tagjai négynapos tanulmányi úton vehettek részt Dél-Franciaországban 2017. szeptember 18-21. között, az ország legdélibb határ menti megyéjének, az Atlanti Pireneusok Tartomány közgyűlésének meghívására. Végül a csupán 3 tagú delegációnk közösen utazott az 5 tagú romániai csoporttal, akikkel a Nagyváradi Folyamatnak köszönhetően kerültünk kapcsolatba.


Mindannyiunkat, kistelepülési polgármestereket és megyei, városi térségfejlesztésért felelős résztvevőket egyaránt az érdekelt: a magashegyek által kettészelt francia-spanyol határvidéken, baszkföldön, hogyan lehetséges a határon átnyúló együttműködés, hogyan győzik le az elszigeteltséget a hegyek túloldalával való együttműködéssel. A határtérség népességi mutatói ugyanis pozitívak, alacsony az elvándorlás, a fiatalok még az alacsony béreket elfogadva is mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen elhagyni szülőföldjüket, az ingatlanárak magasak, a munkanélküliségi mutatók az országos átlagnak megfelelően alakulnak. Mi teszi vonzóvá ezt a térséget?

Vendéglátóink, az Atlanti Pireneusok Tartomány határon átnyúló és külkapcsolataiért felelős főosztály munkatársai (Rose-Marie Esclamonde főosztályvezető asszony és munkatársa, Hortense Lot) remek programmal és a későbbi együttműködésre nyitottan fogadtak minket.

A Tartomány sokrétű életének megismerését a hegyek kisközösségivel szervezett találkozóval kezdtük. Az évszázadok óta mezőgazdaságból, állattenyésztésből élő hegyi közösségek mind a francia, mind a spanyol oldalon a mai napig kantonokba szerveződve élnek: egy-egy völgy települései társulást alkotnak, és közösen intézik ügyeiket, pályázni is közösen pályáznak. A következő állomásunk a hegyekben, az iraty-iban működő közösségi vendégházban volt. Két olyan helyi fiatal mutatta be a helyi kezdeményez(éseke)t[1], akik személyesen élték át annak szükségét, hogy a helyben boldoguláshoz meg kell ismerniük az adottságokat, helyi értékeket, és azokat 4 völgy társulásának kooperációjával határon átnyúló fejlesztéssé formálták. Az eredmény: 35 faház és egy konferencia épület[2], 4 évszakos, határon átvezető nyomvonalakon haladó túraútvonalak kerékpárral, lóval vagy éppen gyalogosan, a helyi termelők termékeit értékesítő butikpontok, vagyis egy jól működő, mert az alulról induló kezdeményezéseket ernyőként összefogó, határon átnyúló „turisztikai desztináció”.

A bámulatos hegyvidék után Pau városában látta vendégül delegációnkat a Tartomány közgyűlésének külkapcsolatokért felelős képviselője, és a felelős főosztály vezetője. A történelmi Navarrai Parlament Palotájában tiszteletünkre rendezett ebédet megelőzően vendéglátóink bemutatták politikáikat, legfontosabb, a határon átnyúló fejlesztéseket meghatározó spanyol kapcsolataikat. A francia és a spanyol államigazgatás útvesztőiben a nyelvi különbségek[3] és a történelmi nehézségek ellenére is virágzó együttműködések elsősorban a logisztika és a vonalas infrastruktúra (autópályák, alagutak, vasútvonalak építése), valamint a hegyi katasztrófavédelem terén hoz látványos eredményeket. A hivatalos 5 fogásos ebéd alkalmával megtapasztalhattuk, amit már régen tudunk: a franciák a diplomáciai gasztronómiában egész egyszerűen verhetetlenek.

A Tartomány legnyugatibb csücske az óceánparti Biarritz, ahol az elsősorban angol ingatlanpiaci befektetőknek, a luxus turizmusnak köszönhetően virágzó turizmust találtunk – ennek hatása azonban véget is ér a város határainál. A kontinens belseje felé haladva, Bayonne térségi központba érve már nem a vízparti luxus a meghatározó. A középkorban már virágzó egyetemváros utcáin ma is pezsgő kereskedelmet, kultúrát találni, erős helyi identitással, élő baszk művészettel. A város csodálatosan felújított és moderizált, irodaházként működő középkori katonai épületében megrendezett workshop alkalmával találkozhattunk a legnagyobb és legmeghatározóbb határon átnyúló szervezet, a spanyol és francia határmenti tartomány parlamentjének együttműködéséből született Új-Akitánia-Euskadi Eurorégió igazgatójával. A Bayonne-i egyetemen határon átnyúló együttműködést oktató Marc Moulin elmondta, hogy az 5,5 millió lakost tömörítő eurorégió a helyi fejlesztések tekintetében az államközi együttműködések legfontosabb szerve.[4] A hat témára fókuszáló stratégiája végrehajtására felhasznált 2 millió eurós éves költségvetése 80%-ban a tagi finaszírozásból, 20%-a projektfinanszírozásból tevődik össze, és. Az intézményesült határon átnyúló együttműködések 1989-ben kezdődtek, 2011-ben végül az akkorra lehetségessé vált legmagasabb szintű együttműködési forma, EGTC keretei közt zajlanak. Egyik legújabb kezdeményezésük az EuroVelo 1 mentén (az észak-dél irányú, Skandináviától Spanyolországba érkező nyomvonal) érintett 18 ország együttműködésének koordinálása egy INTERREG projekt keretében. A workshop résztvevői közt projekteket tervező és megvalósító kollégákkal találkoztunk, az önerő biztosításáról, a helyi szereplők motiválásáról, a nyelvi és történelmi akadályok leküzdésének nehézségeiről delegációnk minden tagjával volt lehetőség tapasztalatcserére.

A négy napos program végén egyértelművé vált, hogy van mit tanulnunk egymástól, és hogy a most kialakult személyes kapcsolatok elindíthatnak későbbi együttműködéseket.[1] Az INTERREG V-A 2014-2020 ( POCTEFA (Programme européen de Coopération territoriale Espagne-France-Andorre) keretében finanszírozott SASCIRATI keretében valósul meg.
[2] http://www.chalets-iraty.com/
[3] a határmenti lakosság 30%-a beszéli a baszk nyelvet, egyes vidékeken ez az arány 80%-ot is elér. A spanyol és a francia nyelv azonban annyira közeli, hogy a munkamegbeszéléseken mindenki a saját nyelvét használhatja, tolmács csak a magas szintű, hivatalos egyeztetéseken szükséges.
[4] Marc Moulin az eurorégió igazgatója http://www.naen.eu/

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum