CESCI tanulmányút

 

A CESCI egyesületi tagjai négynapos tanulmányi úton vehettek részt Dél-Franciaországban 2017. szeptember 18-21. között, az ország legdélibb határ menti megyéjének, az Atlanti Pireneusok Tartomány közgyűlésének meghívására. Végül a csupán 3 tagú delegációnk közösen utazott az 5 tagú romániai csoporttal, akikkel a Nagyváradi Folyamatnak köszönhetően kerültünk kapcsolatba.


Mindannyiunkat, kistelepülési polgármestereket és megyei, városi térségfejlesztésért felelős résztvevőket egyaránt az érdekelt: a magashegyek által kettészelt francia-spanyol határvidéken, baszkföldön, hogyan lehetséges a határon átnyúló együttműködés, hogyan győzik le az elszigeteltséget a hegyek túloldalával való együttműködéssel. A határtérség népességi mutatói ugyanis pozitívak, alacsony az elvándorlás, a fiatalok még az alacsony béreket elfogadva is mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen elhagyni szülőföldjüket, az ingatlanárak magasak, a munkanélküliségi mutatók az országos átlagnak megfelelően alakulnak. Mi teszi vonzóvá ezt a térséget?

Vendéglátóink, az Atlanti Pireneusok Tartomány határon átnyúló és külkapcsolataiért felelős főosztály munkatársai (Rose-Marie Esclamonde főosztályvezető asszony és munkatársa, Hortense Lot) remek programmal és a későbbi együttműködésre nyitottan fogadtak minket.

A Tartomány sokrétű életének megismerését a hegyek kisközösségivel szervezett találkozóval kezdtük. Az évszázadok óta mezőgazdaságból, állattenyésztésből élő hegyi közösségek mind a francia, mind a spanyol oldalon a mai napig kantonokba szerveződve élnek: egy-egy völgy települései társulást alkotnak, és közösen intézik ügyeiket, pályázni is közösen pályáznak. A következő állomásunk a hegyekben, az iraty-iban működő közösségi vendégházban volt. Két olyan helyi fiatal mutatta be a helyi kezdeményez(éseke)t[1], akik személyesen élték át annak szükségét, hogy a helyben boldoguláshoz meg kell ismerniük az adottságokat, helyi értékeket, és azokat 4 völgy társulásának kooperációjával határon átnyúló fejlesztéssé formálták. Az eredmény: 35 faház és egy konferencia épület[2], 4 évszakos, határon átvezető nyomvonalakon haladó túraútvonalak kerékpárral, lóval vagy éppen gyalogosan, a helyi termelők termékeit értékesítő butikpontok, vagyis egy jól működő, mert az alulról induló kezdeményezéseket ernyőként összefogó, határon átnyúló „turisztikai desztináció”.

A bámulatos hegyvidék után Pau városában látta vendégül delegációnkat a Tartomány közgyűlésének külkapcsolatokért felelős képviselője, és a felelős főosztály vezetője. A történelmi Navarrai Parlament Palotájában tiszteletünkre rendezett ebédet megelőzően vendéglátóink bemutatták politikáikat, legfontosabb, a határon átnyúló fejlesztéseket meghatározó spanyol kapcsolataikat. A francia és a spanyol államigazgatás útvesztőiben a nyelvi különbségek[3] és a történelmi nehézségek ellenére is virágzó együttműködések elsősorban a logisztika és a vonalas infrastruktúra (autópályák, alagutak, vasútvonalak építése), valamint a hegyi katasztrófavédelem terén hoz látványos eredményeket. A hivatalos 5 fogásos ebéd alkalmával megtapasztalhattuk, amit már régen tudunk: a franciák a diplomáciai gasztronómiában egész egyszerűen verhetetlenek.

A Tartomány legnyugatibb csücske az óceánparti Biarritz, ahol az elsősorban angol ingatlanpiaci befektetőknek, a luxus turizmusnak köszönhetően virágzó turizmust találtunk – ennek hatása azonban véget is ér a város határainál. A kontinens belseje felé haladva, Bayonne térségi központba érve már nem a vízparti luxus a meghatározó. A középkorban már virágzó egyetemváros utcáin ma is pezsgő kereskedelmet, kultúrát találni, erős helyi identitással, élő baszk művészettel. A város csodálatosan felújított és moderizált, irodaházként működő középkori katonai épületében megrendezett workshop alkalmával találkozhattunk a legnagyobb és legmeghatározóbb határon átnyúló szervezet, a spanyol és francia határmenti tartomány parlamentjének együttműködéséből született Új-Akitánia-Euskadi Eurorégió igazgatójával. A Bayonne-i egyetemen határon átnyúló együttműködést oktató Marc Moulin elmondta, hogy az 5,5 millió lakost tömörítő eurorégió a helyi fejlesztések tekintetében az államközi együttműködések legfontosabb szerve.[4] A hat témára fókuszáló stratégiája végrehajtására felhasznált 2 millió eurós éves költségvetése 80%-ban a tagi finaszírozásból, 20%-a projektfinanszírozásból tevődik össze, és. Az intézményesült határon átnyúló együttműködések 1989-ben kezdődtek, 2011-ben végül az akkorra lehetségessé vált legmagasabb szintű együttműködési forma, EGTC keretei közt zajlanak. Egyik legújabb kezdeményezésük az EuroVelo 1 mentén (az észak-dél irányú, Skandináviától Spanyolországba érkező nyomvonal) érintett 18 ország együttműködésének koordinálása egy INTERREG projekt keretében. A workshop résztvevői közt projekteket tervező és megvalósító kollégákkal találkoztunk, az önerő biztosításáról, a helyi szereplők motiválásáról, a nyelvi és történelmi akadályok leküzdésének nehézségeiről delegációnk minden tagjával volt lehetőség tapasztalatcserére.

A négy napos program végén egyértelművé vált, hogy van mit tanulnunk egymástól, és hogy a most kialakult személyes kapcsolatok elindíthatnak későbbi együttműködéseket.[1] Az INTERREG V-A 2014-2020 ( POCTEFA (Programme européen de Coopération territoriale Espagne-France-Andorre) keretében finanszírozott SASCIRATI keretében valósul meg.
[2] http://www.chalets-iraty.com/
[3] a határmenti lakosság 30%-a beszéli a baszk nyelvet, egyes vidékeken ez az arány 80%-ot is elér. A spanyol és a francia nyelv azonban annyira közeli, hogy a munkamegbeszéléseken mindenki a saját nyelvét használhatja, tolmács csak a magas szintű, hivatalos egyeztetéseken szükséges.
[4] Marc Moulin az eurorégió igazgatója http://www.naen.eu/

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.04.14.

A Duna transznacionális program keresi azokat a videókat, amelyek a legjobban mutatják be a DTP projektek transznacionális együttműködési tevékenységeit és eredményeit! Hozzon létre egy videót, amely a projekt lényegét rögzíti mind az érdekeltek, mind pedig a nagyközönség számára! Pályázati feltételek és további információk itt találhatóak.

//2019.04.14.

Via Carpatia ETT a Kis Projektalap keretében fehívást írt ki. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

//2019.04.14.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia 8. éves fóruma június 27-én és 28-án kerül megrendezésre Bukarestben.

//2019.04.01.

Az Adriai-Jón-vidékre vonatkozó EU-stratégia (EUSAIR) 2019. május 7-8. között tartja negyedik éves fórumát Montenegróban, Budvában. A további információk hamarosan itt jelennek meg.

//2019.04.01.

2019. április 9-én az Európai Régiók Bizottsága két egymást követő és egymást kiegészítő eseményt szervez: 10: 30-12: 00 között megvitatják a kisprojektek ETT-kezelésének legjobb gyakorlatait és átruházhatóságát. 14:00 és 17:00 óra között pedig INTERACT workshopra és az ETT-k tapasztalatcseréje kerül sor. További részletek itt találhatóak.

Hírarchívum