Határ menti tervezési, kormányzási konferencia

 

MAKROREGIONÁLIS SZAKPOLITIKAI KIHÍVÁSOK ÉS JÓ GYAKORLATOK A KÖZÖS HATÁR MENTI TERVEZÉS, KORMÁNYZÁS ÉS INTEROPERABILITÁS ÉRDEKÉBEN

Egyesületünk november 23-án, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködésben sikeres nemzetközi konferenciát rendezett a határon átnyúló integrált tervezés és kormányzás témakörében. A rendezvény a KÖFOP-2.1.2 – VEKOP-15 számú, kiemelt projekt keretében valósult meg.

A konferenciát Kis Norbert, az NKE Államtudományi és Közigazgatási Karának dékánja, valamint Rudolf Schicker a Duna Régió Stratégia 10-es prioritási területének (PA10) koordinátora nyitotta meg. Schiker hangsúlyozta a Duna Régió fontosságát, mely számos, az EU-s struktúrába illeszkedő vagy azon kívüli nyelvet, kultúrát, társadalmat és országot egyesít. Ennek következtében egy egységes stratégiáról nincs értelme beszélni, a Duna Régió minden országának egyedi megközelítést kell alkalmaznia. A határon átnyúló együttműködések pedig kulcsfontosságúak, hiszen a kohézió erősítése révén az egységes Európa irányába mutatnak.

A köszöntőket követően, a plenáris ülés Nemeslaki András (NKE), Nathalie Verschelde (DG Regio) és Anouk Bollen (ITEM) részvételével zajlott. Verschelde elmondta, hogy az európai GDP jelentős hányada „veszik el” a határtérségekben, az együttműködést korlátozó jogi és adminisztratív akadályok miatt. Ennek következtében, az akadályok csökkentése egyfajta stratégiaként szolgálhat az érintett régiók GDP-jének növelésére, másrészt elengedhetetlen a határ menti, napi szinten ingázók számára. Azonban minden határszakaszon egyedi, eltérő problémák jelentkeznek, melyek megoldása különböző megközelítése igényel.

A plenáris ülést követő első szekció célja az értékes, Duna régiós határon átnyúló területi tervezési gyakorlatok bemutatása volt. Az előadók a jobb határ menti tervezés irányába mutató, alulról jövő elméleti és gyakorlati kezdeményezéseket mutattak be. Jaschitz Mátyás, a CESCI tervezési igazgatója a határon átnyúló együttműködés során felmerülő olyan akadályokról beszélt, mint például az országonként változó méretű, struktúrájú és kompetenciával rendelkező adminisztratív területi egységek. Kosyo Stoychev (Szófiai egyetem) a bolgár határ menti együttműködéseket mutatta be geopolitikai szemszögből, míg Szilágyi K Lilla Komárom és Komarno együttműködéséről tartott előadást.

A második szekcióban a határon átnyúló területi kormányzás jó gyakorlatai kerültek bemutatásra. Balogh Péter (MTA) ismertette a Duna Régió határ menti együttműködésinek típusait. Bara Zoltán (Pons Danubii ETT) a Pons Danubii ETT-ről és az ETT sikeresen megvalósított és jövőbeli projektjeiről beszélt, majd Hínek Böhm (Libereci Egyetem) tartott előadást a Šumava – Bayerischer Wald / Unterer Inn – Mühlviertel hármashatár menti együttműködésről.

Az utolsó szekció célja annak megvitatása volt, hogy a digitális kormányzás hogyan tud hozzájárulni a job határon átnyúló területi tervezéshez és kormányzáshoz a Duna Régióban. Az EU-s szintű szakpolitikai eszközök, a digitális kormányzás problémái és jó gyakorlatai a határ mentiség logikája mentén kerültek bemutatásra. Három előadó, Halmos Andrea (DG CONNECT), Robert Müller-Török (Ludwigsburgi Egyetem) és Alexander Prosser (Wirtschafts Egyetem, Bécs) számoltak be a jelenlegi kormányzási rendszerek támasztotta kihívásokról, illetve a digitális kormányzás hordozta lehetőségekről és gyengeségekről.

Konklúzióképp, a nemzetközi konferencián számos értékes határon átnyúló megközelítés került megvitatásra, megfelelő teret biztosítva mind a tudományos, mind az elméleti diskurzus számára. A panelbeszélgetések során a résztvevők kísérletet tettek fontos határon átnyúló kérdések és kihívások megválaszolására. A résztvevők komplex képet kaphattak a Duna régiós határon átnyúló témákról.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.04.14.

A Duna transznacionális program keresi azokat a videókat, amelyek a legjobban mutatják be a DTP projektek transznacionális együttműködési tevékenységeit és eredményeit! Hozzon létre egy videót, amely a projekt lényegét rögzíti mind az érdekeltek, mind pedig a nagyközönség számára! Pályázati feltételek és további információk itt találhatóak.

//2019.04.14.

Via Carpatia ETT a Kis Projektalap keretében fehívást írt ki. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

//2019.04.14.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia 8. éves fóruma június 27-én és 28-án kerül megrendezésre Bukarestben.

//2019.04.01.

Az Adriai-Jón-vidékre vonatkozó EU-stratégia (EUSAIR) 2019. május 7-8. között tartja negyedik éves fórumát Montenegróban, Budvában. A további információk hamarosan itt jelennek meg.

//2019.04.01.

2019. április 9-én az Európai Régiók Bizottsága két egymást követő és egymást kiegészítő eseményt szervez: 10: 30-12: 00 között megvitatják a kisprojektek ETT-kezelésének legjobb gyakorlatait és átruházhatóságát. 14:00 és 17:00 óra között pedig INTERACT workshopra és az ETT-k tapasztalatcseréje kerül sor. További részletek itt találhatóak.

Hírarchívum