Határ menti tervezési, kormányzási konferencia

 

MAKROREGIONÁLIS SZAKPOLITIKAI KIHÍVÁSOK ÉS JÓ GYAKORLATOK A KÖZÖS HATÁR MENTI TERVEZÉS, KORMÁNYZÁS ÉS INTEROPERABILITÁS ÉRDEKÉBEN

Egyesületünk november 23-án, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködésben sikeres nemzetközi konferenciát rendezett a határon átnyúló integrált tervezés és kormányzás témakörében. A rendezvény a KÖFOP-2.1.2 – VEKOP-15 számú, kiemelt projekt keretében valósult meg.

A konferenciát Kis Norbert, az NKE Államtudományi és Közigazgatási Karának dékánja, valamint Rudolf Schicker a Duna Régió Stratégia 10-es prioritási területének (PA10) koordinátora nyitotta meg. Schiker hangsúlyozta a Duna Régió fontosságát, mely számos, az EU-s struktúrába illeszkedő vagy azon kívüli nyelvet, kultúrát, társadalmat és országot egyesít. Ennek következtében egy egységes stratégiáról nincs értelme beszélni, a Duna Régió minden országának egyedi megközelítést kell alkalmaznia. A határon átnyúló együttműködések pedig kulcsfontosságúak, hiszen a kohézió erősítése révén az egységes Európa irányába mutatnak.

A köszöntőket követően, a plenáris ülés Nemeslaki András (NKE), Nathalie Verschelde (DG Regio) és Anouk Bollen (ITEM) részvételével zajlott. Verschelde elmondta, hogy az európai GDP jelentős hányada „veszik el” a határtérségekben, az együttműködést korlátozó jogi és adminisztratív akadályok miatt. Ennek következtében, az akadályok csökkentése egyfajta stratégiaként szolgálhat az érintett régiók GDP-jének növelésére, másrészt elengedhetetlen a határ menti, napi szinten ingázók számára. Azonban minden határszakaszon egyedi, eltérő problémák jelentkeznek, melyek megoldása különböző megközelítése igényel.

A plenáris ülést követő első szekció célja az értékes, Duna régiós határon átnyúló területi tervezési gyakorlatok bemutatása volt. Az előadók a jobb határ menti tervezés irányába mutató, alulról jövő elméleti és gyakorlati kezdeményezéseket mutattak be. Jaschitz Mátyás, a CESCI tervezési igazgatója a határon átnyúló együttműködés során felmerülő olyan akadályokról beszélt, mint például az országonként változó méretű, struktúrájú és kompetenciával rendelkező adminisztratív területi egységek. Kosyo Stoychev (Szófiai egyetem) a bolgár határ menti együttműködéseket mutatta be geopolitikai szemszögből, míg Szilágyi K Lilla Komárom és Komarno együttműködéséről tartott előadást.

A második szekcióban a határon átnyúló területi kormányzás jó gyakorlatai kerültek bemutatásra. Balogh Péter (MTA) ismertette a Duna Régió határ menti együttműködésinek típusait. Bara Zoltán (Pons Danubii ETT) a Pons Danubii ETT-ről és az ETT sikeresen megvalósított és jövőbeli projektjeiről beszélt, majd Hínek Böhm (Libereci Egyetem) tartott előadást a Šumava – Bayerischer Wald / Unterer Inn – Mühlviertel hármashatár menti együttműködésről.

Az utolsó szekció célja annak megvitatása volt, hogy a digitális kormányzás hogyan tud hozzájárulni a job határon átnyúló területi tervezéshez és kormányzáshoz a Duna Régióban. Az EU-s szintű szakpolitikai eszközök, a digitális kormányzás problémái és jó gyakorlatai a határ mentiség logikája mentén kerültek bemutatásra. Három előadó, Halmos Andrea (DG CONNECT), Robert Müller-Török (Ludwigsburgi Egyetem) és Alexander Prosser (Wirtschafts Egyetem, Bécs) számoltak be a jelenlegi kormányzási rendszerek támasztotta kihívásokról, illetve a digitális kormányzás hordozta lehetőségekről és gyengeségekről.

Konklúzióképp, a nemzetközi konferencián számos értékes határon átnyúló megközelítés került megvitatásra, megfelelő teret biztosítva mind a tudományos, mind az elméleti diskurzus számára. A panelbeszélgetések során a résztvevők kísérletet tettek fontos határon átnyúló kérdések és kihívások megválaszolására. A résztvevők komplex képet kaphattak a Duna régiós határon átnyúló témákról.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum