Kormányzási Műhely beszámoló

 

A 2017 szeptemberében induló hat részes műhelysorozat 2018. május 16.-án Olivier T. Kramsch előadásával fejeződött be. A sorozat első öt részét a CESCI és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közösen szervezte a KÖFOP-2.1.2 - VEKOP-15-2016-00001 projekt keretében, míg a hatodik záró műhelyt a CESCI egyedül szervezte. Az utolsó kormányzati műhely vendégelőadója Olivier Thomas Kramsch a holland Radboud Egyetemprofesszora volt.

A kormányzási műhelyek sorozatának célja az olyan határokon átnyúló kormányzáshoz kapcsolódó kérdések és témák elemzése volt mint például a határok, a határ menti területek, az állami szuverenitás, a határokon átnyúló együttműködés és a geopolitika. A workshopok során a határokon átnyúló tanulmányok legelismertebb és leghatékonyabb kutatóit hívtuk meg.

Az első workshopot Jean Peyrony tartotta, aki gyakorlati szempontból mutatta be a határokon átnyúló kormányzás intézményi szempontjait. James W. Scott professzor volt a második alkalom előadója, aki a határokkal kapcsolatos folyamatokról és a határokon átnyúló együttműködés különböző formáiról beszélt. Anssi Paasi a harmadik workshopon adott elő, ahol hangsúlyozta a területi identitás kérdését, valamint a szuverenitás, a határok és a kormányzat problémáit. A negyedik workshop David Newmannal a geopolitikával, a nemzetközi kapcsolatokkal és a globalizáció keretein belüli határokon átnyúló folyamatokkal foglalkozott. Katy Hayward a Brexit kérdését és az észak-írországi határ lehetséges jövőbeni alternatíváit, valamint az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti határokon átnyúló együttműködést elemezte.

A záró műhely elméleti szempontból közelítette meg a határokat és a határokon átnyúló együttműködés kérdéseit. Az előadó bemutatta a "B/ordering space" című könyvét, amelyet két másik kiemelkedő határkutatóval – Henk van Houtummal és Wolfgang Zierhofeval – közösen írt. Ebben a könyvben a szerzők megpróbáltak elmozdulni a határtanulmányok területén uralkodó hegemonista naturalizmustól, és bevezették a társadalmi konstruktivista szempontot. Eszerint a határokat nem materialista szempontból szigorú "vonalakként" értelmezik, hanem inkább hatalmas és mélyreható társadalmi konstrukciókként, képzetekként, narratívákként kezelik.

Kramsch

Az előadó a posztkoloniális elméletekkel kombinálta a határelméleteket, ami egy egyedülálló megközelítés volt a műhelysorozatban és erős kritikát fogalmazott meg az EU-ról a feltételesség és a csatlakozási folyamat stratégiája miatt, ahol az új tagjelölt országoknak erős hatalmi viszonyokba kellene integrálódjanak.

Továbbá az előadó kritikusan vizsgálta a tudósok és az oktatók szerepét is. Pontosabban, szerinte a tudósoknak felelősséget kell vállalniuk a világban lévő nyomorúságért és nem elégedhetnek meg puszta helyzetleírással. Ez azt jelenti, hogy felelősséget kell vállalniuk a tudományos munkásságukért, gondolkodásukért és írásaikért; provokatívnak kell lenniük, ki kell lökniük a határtudományokat a mai holtpontból.

Az Olivier Thomas Kramsch kormányzási műhely volt a sorozat utolsó ülése, de azoknak, akik érdeklődnek a határokon átnyúló kérdések és a határtanulmányok iránt, lehetőségük lesz arra, hogy az összes előadás írott változatát elolvassák.

Forrás és kép forrása: CESCI

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.04.14.

A Duna transznacionális program keresi azokat a videókat, amelyek a legjobban mutatják be a DTP projektek transznacionális együttműködési tevékenységeit és eredményeit! Hozzon létre egy videót, amely a projekt lényegét rögzíti mind az érdekeltek, mind pedig a nagyközönség számára! Pályázati feltételek és további információk itt találhatóak.

//2019.04.14.

Via Carpatia ETT a Kis Projektalap keretében fehívást írt ki. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

//2019.04.14.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia 8. éves fóruma június 27-én és 28-án kerül megrendezésre Bukarestben.

//2019.04.01.

Az Adriai-Jón-vidékre vonatkozó EU-stratégia (EUSAIR) 2019. május 7-8. között tartja negyedik éves fórumát Montenegróban, Budvában. A további információk hamarosan itt jelennek meg.

//2019.04.01.

2019. április 9-én az Európai Régiók Bizottsága két egymást követő és egymást kiegészítő eseményt szervez: 10: 30-12: 00 között megvitatják a kisprojektek ETT-kezelésének legjobb gyakorlatait és átruházhatóságát. 14:00 és 17:00 óra között pedig INTERACT workshopra és az ETT-k tapasztalatcseréje kerül sor. További részletek itt találhatóak.

Hírarchívum