Kormányzási Műhely beszámoló

 

A 2017 szeptemberében induló hat részes műhelysorozat 2018. május 16.-án Olivier T. Kramsch előadásával fejeződött be. A sorozat első öt részét a CESCI és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közösen szervezte a KÖFOP-2.1.2 - VEKOP-15-2016-00001 projekt keretében, míg a hatodik záró műhelyt a CESCI egyedül szervezte. Az utolsó kormányzati műhely vendégelőadója Olivier Thomas Kramsch a holland Radboud Egyetemprofesszora volt.

A kormányzási műhelyek sorozatának célja az olyan határokon átnyúló kormányzáshoz kapcsolódó kérdések és témák elemzése volt mint például a határok, a határ menti területek, az állami szuverenitás, a határokon átnyúló együttműködés és a geopolitika. A workshopok során a határokon átnyúló tanulmányok legelismertebb és leghatékonyabb kutatóit hívtuk meg.

Az első workshopot Jean Peyrony tartotta, aki gyakorlati szempontból mutatta be a határokon átnyúló kormányzás intézményi szempontjait. James W. Scott professzor volt a második alkalom előadója, aki a határokkal kapcsolatos folyamatokról és a határokon átnyúló együttműködés különböző formáiról beszélt. Anssi Paasi a harmadik workshopon adott elő, ahol hangsúlyozta a területi identitás kérdését, valamint a szuverenitás, a határok és a kormányzat problémáit. A negyedik workshop David Newmannal a geopolitikával, a nemzetközi kapcsolatokkal és a globalizáció keretein belüli határokon átnyúló folyamatokkal foglalkozott. Katy Hayward a Brexit kérdését és az észak-írországi határ lehetséges jövőbeni alternatíváit, valamint az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti határokon átnyúló együttműködést elemezte.

A záró műhely elméleti szempontból közelítette meg a határokat és a határokon átnyúló együttműködés kérdéseit. Az előadó bemutatta a "B/ordering space" című könyvét, amelyet két másik kiemelkedő határkutatóval – Henk van Houtummal és Wolfgang Zierhofeval – közösen írt. Ebben a könyvben a szerzők megpróbáltak elmozdulni a határtanulmányok területén uralkodó hegemonista naturalizmustól, és bevezették a társadalmi konstruktivista szempontot. Eszerint a határokat nem materialista szempontból szigorú "vonalakként" értelmezik, hanem inkább hatalmas és mélyreható társadalmi konstrukciókként, képzetekként, narratívákként kezelik.

Kramsch

Az előadó a posztkoloniális elméletekkel kombinálta a határelméleteket, ami egy egyedülálló megközelítés volt a műhelysorozatban és erős kritikát fogalmazott meg az EU-ról a feltételesség és a csatlakozási folyamat stratégiája miatt, ahol az új tagjelölt országoknak erős hatalmi viszonyokba kellene integrálódjanak.

Továbbá az előadó kritikusan vizsgálta a tudósok és az oktatók szerepét is. Pontosabban, szerinte a tudósoknak felelősséget kell vállalniuk a világban lévő nyomorúságért és nem elégedhetnek meg puszta helyzetleírással. Ez azt jelenti, hogy felelősséget kell vállalniuk a tudományos munkásságukért, gondolkodásukért és írásaikért; provokatívnak kell lenniük, ki kell lökniük a határtudományokat a mai holtpontból.

Az Olivier Thomas Kramsch kormányzási műhely volt a sorozat utolsó ülése, de azoknak, akik érdeklődnek a határokon átnyúló kérdések és a határtanulmányok iránt, lehetőségük lesz arra, hogy az összes előadás írott változatát elolvassák.

Forrás és kép forrása: CESCI

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum