III. Mezőségi civil műhely

 

Egy lépéssel tovább az önálló mezőségi fejlesztési hálózat útján

50-en vettek részt a harmadik alkalommal megrendezett mezőségi civil műhelyen. Az Erdélyi-Mezőség helyi fejlesztésekben érintett magyar szereplői ezúttal szeptember 28. és 30. között a Kolozsvár melletti Válaszúton, a Kallós Zoltán Alapítványnál találkoztak. A műhely célja az volt, hogy egyrészt a mezőségi aktivisták megismerkedjenek sikeres, helyi értékekre alapozott fejlesztési kísérletekkel, másrészt megkezdődhessen egy önálló, mezőségi turisztikai desztináció kialakítása.

Az első napi programban Kovács István (Oszkói Hegypásztor Kör) mesélt róla, hogy a 80-as években szervezett kalákákból miként nőtt ki egy helyi, majd térségi fejlesztési program, amelynek ma ismert végállomása a Pannon Helyitermék-klaszter.

Lantos Tamás (Ormánság Alapítvány) a tájba illeszkedő, szerves helyi együttműködés modelljét ismertette, amelyre egy sikeres Ős-Dráva program építhető volna. Ennek alapját azonban nem a pénznek kellene jelentenie, hanem a helyi forrásoknak. Az ormánsági modell ismertetése során számos alkalommal utalt a potenciális mezőségi megoldásokra.

Sztolyka Zoltán tartotta az első nap utolsó előadását. Rozsály fiatal polgármestere egy az önellátás magas szintjére eljutott falu életét mutatta be, rendkívül szórakoztató stílusban.

A második nap a turizmusé volt. Lóska János (Magyar Lovasturisztikai Szövetség) a lovas turizmus feltételeiről beszélt. dr. Tőzsér Anett adjunktus (Károly Róbert Főiskola) a turisztikai desztinációmenedzsment elméleti, dr. Pető Péter (a mosonmagyaróvári Szigetközi TDM titkára) pedig gyakorlati alapjait ismertette.

Mindkét szekciót élénk vita, eszmecsere követte.

Szombat délután műhelyfoglalkozásra került sor, amelyet Ocskay Gyula (CESCI) vezetett. A résztvevők a műhely jövőjéről beszéltek, és elhatározták, hogy egy települési leltárat készítenek, amely egyfajta helyzetfeltárásként segítheti a közös stratégiai célok megfogalmazását.

A következő műhely várhatóan 2013 tavaszán kerül megrendezésre.

A műhely előadásai elérhetőek az együttműködés honlapján: http://mezoseg.com.ro/

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.04.14.

A Duna transznacionális program keresi azokat a videókat, amelyek a legjobban mutatják be a DTP projektek transznacionális együttműködési tevékenységeit és eredményeit! Hozzon létre egy videót, amely a projekt lényegét rögzíti mind az érdekeltek, mind pedig a nagyközönség számára! Pályázati feltételek és további információk itt találhatóak.

//2019.04.14.

Via Carpatia ETT a Kis Projektalap keretében fehívást írt ki. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

//2019.04.14.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia 8. éves fóruma június 27-én és 28-án kerül megrendezésre Bukarestben.

//2019.04.01.

Az Adriai-Jón-vidékre vonatkozó EU-stratégia (EUSAIR) 2019. május 7-8. között tartja negyedik éves fórumát Montenegróban, Budvában. A további információk hamarosan itt jelennek meg.

//2019.04.01.

2019. április 9-én az Európai Régiók Bizottsága két egymást követő és egymást kiegészítő eseményt szervez: 10: 30-12: 00 között megvitatják a kisprojektek ETT-kezelésének legjobb gyakorlatait és átruházhatóságát. 14:00 és 17:00 óra között pedig INTERACT workshopra és az ETT-k tapasztalatcseréje kerül sor. További részletek itt találhatóak.

Hírarchívum