III. Mezőségi civil műhely

 

Egy lépéssel tovább az önálló mezőségi fejlesztési hálózat útján

50-en vettek részt a harmadik alkalommal megrendezett mezőségi civil műhelyen. Az Erdélyi-Mezőség helyi fejlesztésekben érintett magyar szereplői ezúttal szeptember 28. és 30. között a Kolozsvár melletti Válaszúton, a Kallós Zoltán Alapítványnál találkoztak. A műhely célja az volt, hogy egyrészt a mezőségi aktivisták megismerkedjenek sikeres, helyi értékekre alapozott fejlesztési kísérletekkel, másrészt megkezdődhessen egy önálló, mezőségi turisztikai desztináció kialakítása.

Az első napi programban Kovács István (Oszkói Hegypásztor Kör) mesélt róla, hogy a 80-as években szervezett kalákákból miként nőtt ki egy helyi, majd térségi fejlesztési program, amelynek ma ismert végállomása a Pannon Helyitermék-klaszter.

Lantos Tamás (Ormánság Alapítvány) a tájba illeszkedő, szerves helyi együttműködés modelljét ismertette, amelyre egy sikeres Ős-Dráva program építhető volna. Ennek alapját azonban nem a pénznek kellene jelentenie, hanem a helyi forrásoknak. Az ormánsági modell ismertetése során számos alkalommal utalt a potenciális mezőségi megoldásokra.

Sztolyka Zoltán tartotta az első nap utolsó előadását. Rozsály fiatal polgármestere egy az önellátás magas szintjére eljutott falu életét mutatta be, rendkívül szórakoztató stílusban.

A második nap a turizmusé volt. Lóska János (Magyar Lovasturisztikai Szövetség) a lovas turizmus feltételeiről beszélt. dr. Tőzsér Anett adjunktus (Károly Róbert Főiskola) a turisztikai desztinációmenedzsment elméleti, dr. Pető Péter (a mosonmagyaróvári Szigetközi TDM titkára) pedig gyakorlati alapjait ismertette.

Mindkét szekciót élénk vita, eszmecsere követte.

Szombat délután műhelyfoglalkozásra került sor, amelyet Ocskay Gyula (CESCI) vezetett. A résztvevők a műhely jövőjéről beszéltek, és elhatározták, hogy egy települési leltárat készítenek, amely egyfajta helyzetfeltárásként segítheti a közös stratégiai célok megfogalmazását.

A következő műhely várhatóan 2013 tavaszán kerül megrendezésre.

A műhely előadásai elérhetőek az együttműködés honlapján: http://mezoseg.com.ro/

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum