Megvalósított projektek

 

Jogi akadálymentesítés (2016)

A határ menti térségekben élők hétköznapjait számtalan kisebb-nagyobb bosszantó jogi és adminisztratív természetű probléma nehezíti. Esetenként ezek az akadályok akár egész életre meghatározó nyomokat, sérüléseket okoznak, de a határ túloldalán fekvő kórház elérhetetlensége még az illető halálát is okozhatja.

A projekt fő célja a határ menti együttműködések előtti jogi-adminisztratív akadályok feltárása és gyengítése; a határtérségekben élők életlehetőségeinek javítása, ezáltal a gyakran periférikus határ közeli régiók népességmegtartó erejének megőrzése, növelése; a határ két oldalán élők közötti együttműködések támogatása, a határok elválasztó hatásainak csökkentése.

A projekt az Igazságügyi Minisztérium támogatásával valósul meg.

 

Határ-érték projekt (HUSK/1001/2.5.2/0047) (2012-2013)

Mint a projekt címéből is látható, a projekt partnerei úgy tekintenek a határ menti együttműködésekre, mint amelyek hozzáadott értéket képviselnek egy adott térség fejlődése szempontjából. A magyar-szlovák határtérségben 1999 óta mintegy negyedmilliárd euró került felhasználásra a Phare CBC, az Interreg és az Európai Területi Együttműködés programok keretein belül. Várható, hogy a 2014 utáni költségvetési periódusban további jelentős források érkeznek a régióba, és ezeknek a forrásoknak a sikeres felhasználásához, hosszú távon fenntartható projektek megvalósításához nyújthat segítséget a jelen projekt.

Célunk, hogy az elmúlt 13 év legsikeresebb projektjeit gyűjtsük össze és mutassuk be, követendő példaként állítva a régió szereplői elé. Ennek érdekében az említett projekteket egy „best practice” portál, filmek, valamint egy magazin formájában is népszerűsítjük. A különböző információs eszközök alkalmasak arra is, hogy az Európai Unió vonatkozó politikájáról, a kapcsolódó jogszabályokról és a nyugati modell értékű kezdeményezésekről is tájékoztassuk az érdeklődőket.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.04.14.

A Duna transznacionális program keresi azokat a videókat, amelyek a legjobban mutatják be a DTP projektek transznacionális együttműködési tevékenységeit és eredményeit! Hozzon létre egy videót, amely a projekt lényegét rögzíti mind az érdekeltek, mind pedig a nagyközönség számára! Pályázati feltételek és további információk itt találhatóak.

//2019.04.14.

Via Carpatia ETT a Kis Projektalap keretében fehívást írt ki. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

//2019.04.14.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia 8. éves fóruma június 27-én és 28-án kerül megrendezésre Bukarestben.

//2019.04.01.

Az Adriai-Jón-vidékre vonatkozó EU-stratégia (EUSAIR) 2019. május 7-8. között tartja negyedik éves fórumát Montenegróban, Budvában. A további információk hamarosan itt jelennek meg.

//2019.04.01.

2019. április 9-én az Európai Régiók Bizottsága két egymást követő és egymást kiegészítő eseményt szervez: 10: 30-12: 00 között megvitatják a kisprojektek ETT-kezelésének legjobb gyakorlatait és átruházhatóságát. 14:00 és 17:00 óra között pedig INTERACT workshopra és az ETT-k tapasztalatcseréje kerül sor. További részletek itt találhatóak.

Hírarchívum