Megvalósított projektek

 

Jogi akadálymentesítés (2016)

A határ menti térségekben élők hétköznapjait számtalan kisebb-nagyobb bosszantó jogi és adminisztratív természetű probléma nehezíti. Esetenként ezek az akadályok akár egész életre meghatározó nyomokat, sérüléseket okoznak, de a határ túloldalán fekvő kórház elérhetetlensége még az illető halálát is okozhatja.

A projekt fő célja a határ menti együttműködések előtti jogi-adminisztratív akadályok feltárása és gyengítése; a határtérségekben élők életlehetőségeinek javítása, ezáltal a gyakran periférikus határ közeli régiók népességmegtartó erejének megőrzése, növelése; a határ két oldalán élők közötti együttműködések támogatása, a határok elválasztó hatásainak csökkentése.

A projekt az Igazságügyi Minisztérium támogatásával valósul meg.

 

Határ-érték projekt (HUSK/1001/2.5.2/0047) (2012-2013)

Mint a projekt címéből is látható, a projekt partnerei úgy tekintenek a határ menti együttműködésekre, mint amelyek hozzáadott értéket képviselnek egy adott térség fejlődése szempontjából. A magyar-szlovák határtérségben 1999 óta mintegy negyedmilliárd euró került felhasználásra a Phare CBC, az Interreg és az Európai Területi Együttműködés programok keretein belül. Várható, hogy a 2014 utáni költségvetési periódusban további jelentős források érkeznek a régióba, és ezeknek a forrásoknak a sikeres felhasználásához, hosszú távon fenntartható projektek megvalósításához nyújthat segítséget a jelen projekt.

Célunk, hogy az elmúlt 13 év legsikeresebb projektjeit gyűjtsük össze és mutassuk be, követendő példaként állítva a régió szereplői elé. Ennek érdekében az említett projekteket egy „best practice” portál, filmek, valamint egy magazin formájában is népszerűsítjük. A különböző információs eszközök alkalmasak arra is, hogy az Európai Unió vonatkozó politikájáról, a kapcsolódó jogszabályokról és a nyugati modell értékű kezdeményezésekről is tájékoztassuk az érdeklődőket.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum