Képzés, kapacitásfejlesztés

 

Összefogás a Dnyeszter mellékéért (2012 március–május)

A Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) a Külügyminisztérium pénzügyi támogatásával valósította meg azt a projektet, amelynek célja, hogy a moldáv (Dnyeszteren túli)-ukrán határtérségben induljon el egy regionális együttműködés, amely alkalmas lesz az uniós források fogadására is. A CESCI-t kérték fel, hogy a projekt szakmai mentorálását vigye végig. A projekt keretében két tréningre került sor (Soroca: 2012. április 10–12., Varniţa: 2012. május 10.), ahol a határ menti együttműködések szempontjából fontos európai szakpolitikát, a konkrét példákat ismertettük, és projektfejlesztési ismereteket adtunk át, majd május végén egy 12 tagú moldáv delegáció látogatott el Magyarországra. Ennek az utazásnak a szakmai tartalmát a CESCI szervezte. A projektbe bekapcsolódó moldáv és transznyisztriai partnerek feladata volt konkrét projektek előkészítése, amelyek értékelését szintén kollégáink végezték el.

Határon átnyúló szakreferens képzés az EDUTUS Főiskolán (2011 óta)

A CESCI szakmai közreműködésével állította össze és akkreditálta az EDUTUS Főiskola a határon átnyúló szakreferens képzést, amely gyakorlatorientáltan segíti a határ menti együttműködések helyi szakembereinek felkészülését.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum