Nagyváradi folyamat

 

A határ menti együttműködés: az új lendület eszközei

2012. szeptember 27-én, Nagyváradon (Románia) került megrendezésre „A határ menti együttműködés : az új lendület eszközei” című nemzetközi konferencia, a francia külügyminisztérium, a CESCI, Nagyvárad Város Önkormányzata és az INFH (Francia-Magyar Kezdeményezések Egyesüle-te) szervezésében.

A hármas koprodukcióban (román-francia-magyar) megrendezett konferencia legfőbb célja az volt, hogy népszerűsítse az EGTC-t, mint a határon átnyúló együttműködések legújabb, leginnovatívabb uniós eszközét.

A konferencia első paneljében a nemzeti szintű koordinációról szóló előadások hangzottak el. Elsőként Livia Banu, a nagyváradi határ menti együttműködési iroda vezetője mutatta be, miként segítik a helyi szereplőket a megfelelő projektek elkészítésében. Túri Anikó, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előadója a KIM, Adela Spulber szakpolitikai referens a MOT (Mission Opérationnelle Transfrontalière), Ocskay Gyula főtitkár pedig a CESCI tevékenységét mutatta be.

A második szekció célja az volt, hogy az eddig megalakult EGTC-ket típusai szerint mutassa be. Étienne Müller Lotharingia régió határon átnyúló együttműködési megbízottja az egyetlen programozási csoportosulást mutatta be. A Grande Région EGTC a francia-német-belga-luxemburgi határtérségben menedzseli az ottani CBC-programot.

A projekt-EGTC-k modelljét Adela Spulber a spanyol-francia határon működő Cerdanya EGTC példáján keresztül ismertette. Ott az EGTC-t abból a célból alapították, hogy a határon felépítsen és működtessen egy kisebb kórházat, amely a francia és a spanyol betegek számára nyújthat szolgáltatásokat.

A határ menti területfejlesztési célú EGTC-kre Bara Zoltán igazgató az általa menedzselt Pons Danubii tevékenységét hozta fel példaként. Itt a cél nem egy konkrét projekt megvalósítása, hanem a határtérség integrált fejlesztése, számos projekten keresztül.

A konferencia utolsó szekciója olyan „esetleírásokat” tartalmazott, amelyek az intézményesülés különböző szintjeit illusztrálták. Claude Poulet Champagne-Ardenne régió európai ügyi és nemzetközi igazgatója a vallon térségekkel kialakult, számos sikeres projektben realizálódó, több évtizedes együttműködésüket mutatta be. Ciprian Barna a nagyváradi metropolisztérség főigazgatója szintén számos sikeres projekt alapján beszélt az együttműködés intézményesítésének szükségességéről, a szomszédos Debrecennel. A konferencia zárásaként két olyan együttműködés mutatkozott be, amelyek az intézményesülésnek a kezdeti fázisában vannak. Sorin Ţuţuianu Medgidia Önkormányzatának tanácsadója a román-bolgár határon formálódó EGTC-hez vezető útról beszélt, Csetnek Tímea, az Európa-kapu EGTC igazgatója pedig egy frissen bejegyzett csoportosulás tapasztalatait, terveit osztotta meg a hallgatósággal.

A rendezvény szakmai tanulságait a főszervező José Osete (Magyar-Francia Kezdeményezések Egyesület) vonta le.

A konferenciát köszöntötte Mircea Mălan alpolgármester, Caroline Socié, a bukaresti francia nagykövetség technikai együttműködési attaséja, François Laquièze, a budapesti francia nagykövetség együttműködési és kulturális tanácsosa, dr. Rétvári Bence, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Kalmár Ferenc a Magyar Országgyűlés Magyar-Francia Baráti Tagozatának elnöke.

A szervezők a 80 főt vonzó konferencia után azt a szándékukat fejezték ki, hogy a rendezvény az első lépés volt a magyar-román határ menti intézményesült párbeszéd keretében.

Meghívó

Program

Előadások

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.04.14.

A Duna transznacionális program keresi azokat a videókat, amelyek a legjobban mutatják be a DTP projektek transznacionális együttműködési tevékenységeit és eredményeit! Hozzon létre egy videót, amely a projekt lényegét rögzíti mind az érdekeltek, mind pedig a nagyközönség számára! Pályázati feltételek és további információk itt találhatóak.

//2019.04.14.

Via Carpatia ETT a Kis Projektalap keretében fehívást írt ki. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

//2019.04.14.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia 8. éves fóruma június 27-én és 28-án kerül megrendezésre Bukarestben.

//2019.04.01.

Az Adriai-Jón-vidékre vonatkozó EU-stratégia (EUSAIR) 2019. május 7-8. között tartja negyedik éves fórumát Montenegróban, Budvában. A további információk hamarosan itt jelennek meg.

//2019.04.01.

2019. április 9-én az Európai Régiók Bizottsága két egymást követő és egymást kiegészítő eseményt szervez: 10: 30-12: 00 között megvitatják a kisprojektek ETT-kezelésének legjobb gyakorlatait és átruházhatóságát. 14:00 és 17:00 óra között pedig INTERACT workshopra és az ETT-k tapasztalatcseréje kerül sor. További részletek itt találhatóak.

Hírarchívum