Nagyváradi folyamat

 

A határ menti együttműködés: az új lendület eszközei

2012. szeptember 27-én, Nagyváradon (Románia) került megrendezésre „A határ menti együttműködés : az új lendület eszközei” című nemzetközi konferencia, a francia külügyminisztérium, a CESCI, Nagyvárad Város Önkormányzata és az INFH (Francia-Magyar Kezdeményezések Egyesüle-te) szervezésében.

A hármas koprodukcióban (román-francia-magyar) megrendezett konferencia legfőbb célja az volt, hogy népszerűsítse az EGTC-t, mint a határon átnyúló együttműködések legújabb, leginnovatívabb uniós eszközét.

A konferencia első paneljében a nemzeti szintű koordinációról szóló előadások hangzottak el. Elsőként Livia Banu, a nagyváradi határ menti együttműködési iroda vezetője mutatta be, miként segítik a helyi szereplőket a megfelelő projektek elkészítésében. Túri Anikó, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előadója a KIM, Adela Spulber szakpolitikai referens a MOT (Mission Opérationnelle Transfrontalière), Ocskay Gyula főtitkár pedig a CESCI tevékenységét mutatta be.

A második szekció célja az volt, hogy az eddig megalakult EGTC-ket típusai szerint mutassa be. Étienne Müller Lotharingia régió határon átnyúló együttműködési megbízottja az egyetlen programozási csoportosulást mutatta be. A Grande Région EGTC a francia-német-belga-luxemburgi határtérségben menedzseli az ottani CBC-programot.

A projekt-EGTC-k modelljét Adela Spulber a spanyol-francia határon működő Cerdanya EGTC példáján keresztül ismertette. Ott az EGTC-t abból a célból alapították, hogy a határon felépítsen és működtessen egy kisebb kórházat, amely a francia és a spanyol betegek számára nyújthat szolgáltatásokat.

A határ menti területfejlesztési célú EGTC-kre Bara Zoltán igazgató az általa menedzselt Pons Danubii tevékenységét hozta fel példaként. Itt a cél nem egy konkrét projekt megvalósítása, hanem a határtérség integrált fejlesztése, számos projekten keresztül.

A konferencia utolsó szekciója olyan „esetleírásokat” tartalmazott, amelyek az intézményesülés különböző szintjeit illusztrálták. Claude Poulet Champagne-Ardenne régió európai ügyi és nemzetközi igazgatója a vallon térségekkel kialakult, számos sikeres projektben realizálódó, több évtizedes együttműködésüket mutatta be. Ciprian Barna a nagyváradi metropolisztérség főigazgatója szintén számos sikeres projekt alapján beszélt az együttműködés intézményesítésének szükségességéről, a szomszédos Debrecennel. A konferencia zárásaként két olyan együttműködés mutatkozott be, amelyek az intézményesülésnek a kezdeti fázisában vannak. Sorin Ţuţuianu Medgidia Önkormányzatának tanácsadója a román-bolgár határon formálódó EGTC-hez vezető útról beszélt, Csetnek Tímea, az Európa-kapu EGTC igazgatója pedig egy frissen bejegyzett csoportosulás tapasztalatait, terveit osztotta meg a hallgatósággal.

A rendezvény szakmai tanulságait a főszervező José Osete (Magyar-Francia Kezdeményezések Egyesület) vonta le.

A konferenciát köszöntötte Mircea Mălan alpolgármester, Caroline Socié, a bukaresti francia nagykövetség technikai együttműködési attaséja, François Laquièze, a budapesti francia nagykövetség együttműködési és kulturális tanácsosa, dr. Rétvári Bence, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Kalmár Ferenc a Magyar Országgyűlés Magyar-Francia Baráti Tagozatának elnöke.

A szervezők a 80 főt vonzó konferencia után azt a szándékukat fejezték ki, hogy a rendezvény az első lépés volt a magyar-román határ menti intézményesült párbeszéd keretében.

Meghívó

Program

Előadások

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum