Pálfi István emléknap

 

2012. szeptember 24-én került megrendezésre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szervezésében, a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálatának (CESCI) szakmai közreműködésével a Pálfi István Emléknap.

A rendezvény a Pálfi István Emlékérem ünnepélyes átadásával kezdődött, melyet egy nemzetközi minikonferencia követett a területi együttműködés témájában.

A Pálfi István díjat 2010-ben a Magyar Köztársaság Kormánya alapította, amelyet minden évben a regionális együttműködések ügyében kiemelkedően teljesítő, európai személynek ítél oda. Első alkalommal ezt a lengyel Jan Olbrycht , 2011-ben pedig Michel Delebarre nyerte el. Idén az Európai Parlament képviselője, a Regionális Fejlesztési Bizottság elnöke, Danuta Hübner részesült az elismerésben, Lengyelország gazdasági és politika integrációjában, a régió felzárkózásában vállalt meghatározó szerepéért.

Az eseményt Dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta: világosan kell látni, hogy az Európai Unió értékeit a gazdasági nehézségek idején - jobban, mint bármikor - a helyi, regionális kezdeményezések adják. Rétvári - aki a díjazottnak az államfő gratulációját is tolmácsolta – kiemelte, hogy Pálfi István példát állított mindazok számára, akik a közös Európa erősebbé tételén fáradoztak.

A díjátadót követő minikonferencia, Az Európai Területi Társulások a gyakorlatban címet viselő, 3. szekciójában Alfonso Alcolea Martínez, az EGTC Platform koordinátora mellett Jaschitz Mátyás, a CESCI munkatársának előadását is meghallgathatták a résztvevők.

A minnikonferencia előadásai itt érhetők el.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum