Pálfi István emléknap

 

2012. szeptember 24-én került megrendezésre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szervezésében, a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálatának (CESCI) szakmai közreműködésével a Pálfi István Emléknap.

A rendezvény a Pálfi István Emlékérem ünnepélyes átadásával kezdődött, melyet egy nemzetközi minikonferencia követett a területi együttműködés témájában.

A Pálfi István díjat 2010-ben a Magyar Köztársaság Kormánya alapította, amelyet minden évben a regionális együttműködések ügyében kiemelkedően teljesítő, európai személynek ítél oda. Első alkalommal ezt a lengyel Jan Olbrycht , 2011-ben pedig Michel Delebarre nyerte el. Idén az Európai Parlament képviselője, a Regionális Fejlesztési Bizottság elnöke, Danuta Hübner részesült az elismerésben, Lengyelország gazdasági és politika integrációjában, a régió felzárkózásában vállalt meghatározó szerepéért.

Az eseményt Dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta: világosan kell látni, hogy az Európai Unió értékeit a gazdasági nehézségek idején - jobban, mint bármikor - a helyi, regionális kezdeményezések adják. Rétvári - aki a díjazottnak az államfő gratulációját is tolmácsolta – kiemelte, hogy Pálfi István példát állított mindazok számára, akik a közös Európa erősebbé tételén fáradoztak.

A díjátadót követő minikonferencia, Az Európai Területi Társulások a gyakorlatban címet viselő, 3. szekciójában Alfonso Alcolea Martínez, az EGTC Platform koordinátora mellett Jaschitz Mátyás, a CESCI munkatársának előadását is meghallgathatták a résztvevők.

A minnikonferencia előadásai itt érhetők el.

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.04.14.

A Duna transznacionális program keresi azokat a videókat, amelyek a legjobban mutatják be a DTP projektek transznacionális együttműködési tevékenységeit és eredményeit! Hozzon létre egy videót, amely a projekt lényegét rögzíti mind az érdekeltek, mind pedig a nagyközönség számára! Pályázati feltételek és további információk itt találhatóak.

//2019.04.14.

Via Carpatia ETT a Kis Projektalap keretében fehívást írt ki. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

//2019.04.14.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia 8. éves fóruma június 27-én és 28-án kerül megrendezésre Bukarestben.

//2019.04.01.

Az Adriai-Jón-vidékre vonatkozó EU-stratégia (EUSAIR) 2019. május 7-8. között tartja negyedik éves fórumát Montenegróban, Budvában. A további információk hamarosan itt jelennek meg.

//2019.04.01.

2019. április 9-én az Európai Régiók Bizottsága két egymást követő és egymást kiegészítő eseményt szervez: 10: 30-12: 00 között megvitatják a kisprojektek ETT-kezelésének legjobb gyakorlatait és átruházhatóságát. 14:00 és 17:00 óra között pedig INTERACT workshopra és az ETT-k tapasztalatcseréje kerül sor. További részletek itt találhatóak.

Hírarchívum