Pálfi István

 

Egyesületünk filozófiájában a tragikusan fiatalon elhunyt magyar európai parlamenti képviselő, Pálfi István (1966-2006) örökségét követi. Az Európai Néppárt politikusa 2004-től vett részt az európai jogszabály-alkotási folyamatban, a költségvetési, a költségvetés-ellenőrzési és a regionális politikai bizottság tagjaként.

Közgazdász és humán menedzsment területen szerzett diplomái révén, valamint egy magyar-román határ menti kisváros, Berettyóújfalu lakosaként különös érzékenységet tanúsított a határtérségek gazdasági és szociális problémái iránt. Nem véletlen, hogy az európai területi társulásokról (EGTC) szóló uniós rendeletet előkészítő bizottság munkájában is aktívan vett részt, amely az Európa történelmében sok konfliktust okozó határok elválasztó hatásának csökkentése tekintetében a legperspektivikusabb eszközt alkotta meg.

2005 folyamán már súlyos betegen rendezte meg az új eszközt bemutató szemináriumait Magyarország minden határa mentén, és alapította meg a Hét Határ Önkormányzati Szövetséget, amely a határ menti önkormányzatok közötti együttműködést hivatott segíteni.

Egyesületünk létrehozásával az ő munkája előtt is tisztelegve a határon átnyúló regionális fejlesztésben és területi együttműködésben érdekelt szereplők számára szeretnénk szakmai segítséget nyújtani egész Közép-Európában, az itt élő népek közötti, európai szellemiségű partneri kapcsolatok előmozdítása érdekében.

A 2010-ben hivatalba lépett magyar kormány díjat alapított Pálfi István emlékére, amelyet minden évben olyan szakembernek nyújtanak át, aki kiemelkedően sokat tett a határon átnyúló együttműködések érdekében.

Pálfi István adatlapja az Európai Parlament honlapján

A Pálfi István-díj díjazottjai:

2010: Ján Olbrycht lengyel európai parlamenti képviselő
2011: Michel Delebarre a Régiók Bizottsága korábbi francia elnöke
2012: Danuta Hübner lengyel politikus, regionális politikai biztos
2013: Luc Van den Brande, a Régiók Bizottságának korábbi elnöke

Feliratkozás Hírlevélre

//2018.06.19.

2018. június 18-án negyedik alkalommal szervezte meg a két ország nagykövetsége, Szentgotthárd Város Önkormányzata és a CESCI a magyar-szlovén együttműködéseket támogató rendezvényét, a Szentgotthárdi fórumot, melynek központi témája a periférikus, elnéptelenedő térségek gazdasági és társadalmi fejlesztésének eszközrendszere, az agráriumtól az alkonygazdaságon keresztül a turizmusig. A délutáni paneleket ezúttal a konkrét határtérség problémáinak, fejlesztési lehetőségeinek szenteltük. Részletek itt olvashatók.

//2018.06.07.

Május 30-31-e között került megrendezésre Tivatban a 10. Nemzetközi Ifjúsági Fórum és Konferencia. Az Európai Határrégiók Egyesülete (Association of European Border Regions - AEBR), a CESCI Balkans, a Goriziai Nemzetközi Szociológiai Intézet (The Institute of International Sociology of Gorizia - ISIG) és a budapesti székhelyű Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) által szervezett eseményről itt olvashat bővebben.

//2018.05.28.

A visegrádi országok közötti jogi harmonizációt segítő projekt keretében az együttműködő partnerek és az érintett országok minisztériumainak képviselői Koppenhágába és Malmőbe látogattak május 22-23-án. A látogatás célja az volt, hogy az Északi Tanács által 2014-ben létrehozott Szabad Mozgás Tanácsának munkáját, belső mechanizmusait megismerjék. Beszámolónkat itt olvashatja.

//2018.05.28.

Megjelent az olasz, német és szerb partnereinkkel közösen összeállított kérdőívünk, mely a dunai és adriai-jón-tengeri régiókban működő határ menti együttműködési struktúrák és jellemzőiknek feltérképezését célozza. A kérdőív kitöltésével egyben regisztrál a SECCo2 projektünk keretében készülő on-line platformra, melyen majd határ menti együttműködéssel kapcsolatos tudnivalókat, híreket olvashat, illetve rendezvényekről, pályázati és projekt lehetőségekről értesülhet. További információért és a magyar nyelvű kérdőívért kattintson ide.

//2018.05.28.

Május 16-án délelőtt Olivier T. Kramsch előadásával befejeződött a határon átnyúló kormányzásról szóló szemináriumsorozatunk. A Radboud Egyetem előadója a határtudomány elméleti problémafelvetéseit konkrét példákkal illusztrálta és nyújtott átfogó betekintést a határon átnyúló kormányzás kihívásaiba a jelenkor politikájának fényében.

Hírarchívum