Pálfi István

 

Egyesületünk filozófiájában a tragikusan fiatalon elhunyt magyar európai parlamenti képviselő, Pálfi István (1966-2006) örökségét követi. Az Európai Néppárt politikusa 2004-től vett részt az európai jogszabály-alkotási folyamatban, a költségvetési, a költségvetés-ellenőrzési és a regionális politikai bizottság tagjaként.

Közgazdász és humán menedzsment területen szerzett diplomái révén, valamint egy magyar-román határ menti kisváros, Berettyóújfalu lakosaként különös érzékenységet tanúsított a határtérségek gazdasági és szociális problémái iránt. Nem véletlen, hogy az európai területi társulásokról (EGTC) szóló uniós rendeletet előkészítő bizottság munkájában is aktívan vett részt, amely az Európa történelmében sok konfliktust okozó határok elválasztó hatásának csökkentése tekintetében a legperspektivikusabb eszközt alkotta meg.

2005 folyamán már súlyos betegen rendezte meg az új eszközt bemutató szemináriumait Magyarország minden határa mentén, és alapította meg a Hét Határ Önkormányzati Szövetséget, amely a határ menti önkormányzatok közötti együttműködést hivatott segíteni.

Egyesületünk létrehozásával az ő munkája előtt is tisztelegve a határon átnyúló regionális fejlesztésben és területi együttműködésben érdekelt szereplők számára szeretnénk szakmai segítséget nyújtani egész Közép-Európában, az itt élő népek közötti, európai szellemiségű partneri kapcsolatok előmozdítása érdekében.

A 2010-ben hivatalba lépett magyar kormány díjat alapított Pálfi István emlékére, amelyet minden évben olyan szakembernek nyújtanak át, aki kiemelkedően sokat tett a határon átnyúló együttműködések érdekében.

Pálfi István adatlapja az Európai Parlament honlapján

A Pálfi István-díj díjazottjai:

2010: Ján Olbrycht lengyel európai parlamenti képviselő
2011: Michel Delebarre a Régiók Bizottsága korábbi francia elnöke
2012: Danuta Hübner lengyel politikus, regionális politikai biztos
2013: Luc Van den Brande, a Régiók Bizottságának korábbi elnöke

Feliratkozás Hírlevélre

//2019.04.14.

A Duna transznacionális program keresi azokat a videókat, amelyek a legjobban mutatják be a DTP projektek transznacionális együttműködési tevékenységeit és eredményeit! Hozzon létre egy videót, amely a projekt lényegét rögzíti mind az érdekeltek, mind pedig a nagyközönség számára! Pályázati feltételek és további információk itt találhatóak.

//2019.04.14.

Via Carpatia ETT a Kis Projektalap keretében fehívást írt ki. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

//2019.04.14.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia 8. éves fóruma június 27-én és 28-án kerül megrendezésre Bukarestben.

//2019.04.01.

Az Adriai-Jón-vidékre vonatkozó EU-stratégia (EUSAIR) 2019. május 7-8. között tartja negyedik éves fórumát Montenegróban, Budvában. A további információk hamarosan itt jelennek meg.

//2019.04.01.

2019. április 9-én az Európai Régiók Bizottsága két egymást követő és egymást kiegészítő eseményt szervez: 10: 30-12: 00 között megvitatják a kisprojektek ETT-kezelésének legjobb gyakorlatait és átruházhatóságát. 14:00 és 17:00 óra között pedig INTERACT workshopra és az ETT-k tapasztalatcseréje kerül sor. További részletek itt találhatóak.

Hírarchívum