Pálfi István

 

Egyesületünk filozófiájában a tragikusan fiatalon elhunyt magyar európai parlamenti képviselő, Pálfi István (1966-2006) örökségét követi. Az Európai Néppárt politikusa 2004-től vett részt az európai jogszabály-alkotási folyamatban, a költségvetési, a költségvetés-ellenőrzési és a regionális politikai bizottság tagjaként.

Közgazdász és humán menedzsment területen szerzett diplomái révén, valamint egy magyar-román határ menti kisváros, Berettyóújfalu lakosaként különös érzékenységet tanúsított a határtérségek gazdasági és szociális problémái iránt. Nem véletlen, hogy az európai területi társulásokról (EGTC) szóló uniós rendeletet előkészítő bizottság munkájában is aktívan vett részt, amely az Európa történelmében sok konfliktust okozó határok elválasztó hatásának csökkentése tekintetében a legperspektivikusabb eszközt alkotta meg.

2005 folyamán már súlyos betegen rendezte meg az új eszközt bemutató szemináriumait Magyarország minden határa mentén, és alapította meg a Hét Határ Önkormányzati Szövetséget, amely a határ menti önkormányzatok közötti együttműködést hivatott segíteni.

Egyesületünk létrehozásával az ő munkája előtt is tisztelegve a határon átnyúló regionális fejlesztésben és területi együttműködésben érdekelt szereplők számára szeretnénk szakmai segítséget nyújtani egész Közép-Európában, az itt élő népek közötti, európai szellemiségű partneri kapcsolatok előmozdítása érdekében.

A 2010-ben hivatalba lépett magyar kormány díjat alapított Pálfi István emlékére, amelyet minden évben olyan szakembernek nyújtanak át, aki kiemelkedően sokat tett a határon átnyúló együttműködések érdekében.

Pálfi István adatlapja az Európai Parlament honlapján

A Pálfi István-díj díjazottjai:

2010: Ján Olbrycht lengyel európai parlamenti képviselő
2011: Michel Delebarre a Régiók Bizottsága korábbi francia elnöke
2012: Danuta Hübner lengyel politikus, regionális politikai biztos
2013: Luc Van den Brande, a Régiók Bizottságának korábbi elnöke

Feliratkozás Hírlevélre

//2017.04.12.

A CESCI éves rendes közgyűlése 2017. április 25-én (kedden) 12:30 órai kezdettel kerül megrendezésre a Falk1 Rendezvényközpont Ereky István konferenciatermében. További információkért kattintson ide.

//2017.04.12.

Szeretettel meghívjuk az európai várospolitika jövőjéről rendezendő kamara-konferenciánkra, amelyet 2016. április 25-én de. 10 órától, a CESCI éves közgyűlése előtt rendezünk a Falk Rendezvényközpontban (Budapest, Falk M. u. 1.). Bővebb információért látogasson el Facebook oldalunkra.

//2017.02.17.

A CESCI Európa Intézetének harmadik évkönyve, a "Cross-Border Review 2016" elérhető a honlapunkon. Az évkönyv alcíme "Európa válsága és annak következményei a határokra és az együttműködésre". Az évkönyv főszerkesztője James W. Scott (Regionális és határtudományok professzora, University of Eastern Finland). A kötet angol nyelven jelent meg.

//2016.11.16.

Mindenkit örömmel értesítünk, hogy a 2016 januárjában indított Jogi Akadálymentesítés című projektünk sikeresen lezárult! A projektről, és az elért eredményekről a projekt honlapján olvashat bővebben. A honlapról letölthetőek a projekt keretében elkészült dokumentumok is. A dokumentumok reményeink szerint megteremtik a határ menti akadályok szisztematikus monitorozásának, elemzésének és a megoldások intézményesített kidolgozásának az alapját.

//2016.10.11.

Mindenkit örömmel értesítünk, hogy megjelent a CESCI legújabb kiadványa, a magyar európai területi társulásokról. A Sara Svenssonnal közösen szerkesztett "Overview of EGTCs around Hungary" c. kötet ide kattintva tölthető le.

Hírarchívum