Pálfi István

 

Egyesületünk filozófiájában a tragikusan fiatalon elhunyt magyar európai parlamenti képviselő, Pálfi István (1966-2006) örökségét követi. Az Európai Néppárt politikusa 2004-től vett részt az európai jogszabály-alkotási folyamatban, a költségvetési, a költségvetés-ellenőrzési és a regionális politikai bizottság tagjaként.

Közgazdász és humán menedzsment területen szerzett diplomái révén, valamint egy magyar-román határ menti kisváros, Berettyóújfalu lakosaként különös érzékenységet tanúsított a határtérségek gazdasági és szociális problémái iránt. Nem véletlen, hogy az európai területi társulásokról (EGTC) szóló uniós rendeletet előkészítő bizottság munkájában is aktívan vett részt, amely az Európa történelmében sok konfliktust okozó határok elválasztó hatásának csökkentése tekintetében a legperspektivikusabb eszközt alkotta meg.

2005 folyamán már súlyos betegen rendezte meg az új eszközt bemutató szemináriumait Magyarország minden határa mentén, és alapította meg a Hét Határ Önkormányzati Szövetséget, amely a határ menti önkormányzatok közötti együttműködést hivatott segíteni.

Egyesületünk létrehozásával az ő munkája előtt is tisztelegve a határon átnyúló regionális fejlesztésben és területi együttműködésben érdekelt szereplők számára szeretnénk szakmai segítséget nyújtani egész Közép-Európában, az itt élő népek közötti, európai szellemiségű partneri kapcsolatok előmozdítása érdekében.

A 2010-ben hivatalba lépett magyar kormány díjat alapított Pálfi István emlékére, amelyet minden évben olyan szakembernek nyújtanak át, aki kiemelkedően sokat tett a határon átnyúló együttműködések érdekében.

Pálfi István adatlapja az Európai Parlament honlapján

A Pálfi István-díj díjazottjai:

2010: Ján Olbrycht lengyel európai parlamenti képviselő
2011: Michel Delebarre a Régiók Bizottsága korábbi francia elnöke
2012: Danuta Hübner lengyel politikus, regionális politikai biztos
2013: Luc Van den Brande, a Régiók Bizottságának korábbi elnöke

Feliratkozás Hírlevélre

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk jövőre ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

//2018.12.12.

A MOT Annemasse-ban és Genfben tartja március 20-21-én az éves közgyűlését és konferenciáját. További részletek hamarosan itt olvashatóak.

//2018.12.08.

Az EUSDR Szófiában tartott 7. éves fórumán az Európai Bizottság közös kutatóintézete elindított egy Story Map nevű történeti térképet. A térkép az EU által finanszírozott projekteket mutatja be, amelyek az idegenforgalomra, a kultúrára, a kerékpáros útvonalakra összpontosítanak. Az emberek virtuális sétát tehetnek a Duna mentén, miközben információkat gyűjthetnek változatos témákról. Az oldal bemutatja a régió szépségét és potenciálját, miközben a kulturális és természeti örökségről szolgáltat információkat. A térkép itt található.

//2018.12.04.

Bukarestben kerül megrendezésre a Régiók és Városok Európai Csúcstalálkozója, ahol országos, helyi és regionális vezetők találkoznak, hogy megvitassák az Európai Unió jövőjét, és azt, hogy hogyan lehetne hatékonyabban bevonni a polgárokat az európai projektbe a helyi és a regionális hatóságokon keresztül. További információkért kattintson ide.

//2018.12.01.

Hamarosan megnyílik a Duna-transznacionális program harmadik pályázati felhívása! Kezdjen már most dolgozni a projektjén, amihez részletes információkat itt, partnereket pedig itt talál.

Hírarchívum