Projektfejlesztés - Referenciák

 

A CESCI által fejlesztett projektek

Együttműködés határok nélkül. Partnerség a jobb határátkelés érdekében / Spolupráca bez hraníc. Partnerstvo pre lepší prechod cez krajin

A projektpartnerek:
Lábatlan Város Önkormányzata, Karva (Kravany nad Dunajom) Község Önkormányzata, Komárom-Esztergom Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

A projekt azonosítója:
HU-SK 09/01/2.4.1 (Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program)

A projekt céljai
A projekt közvetlen célja egy határon átnyúló révátkelő kialakítása. Ennek keretében nemcsak a rév személyforgalmát biztosító kikötő létesül, hanem a két települést bekapcsoljuk a dunai személyhajó-forgalomba is, ami további határon átnyúló kapcsolódást biztosít.
A projekt keretében magyar-szlovák konferenciát rendezünk a dunai hajózásról, és elkészül a karvai és a lábatlani térség közös turisztikai fejlesztésének stratégiája is. Utóbbi fő szervező elve a dunai kapcsolat lesz.
Megjelentetünk egy négynyelvű turisztikai kiadványt, amelyben Karva, Lábatlan és Süttő, valamint a térség látnivalóit közösen népszerűsítjük.
A projekt eredményeképpen egy határon átnyúló közös turisztikai térség kialakítása kezdődhet meg.

 

Trans-operation. Creation of joint cross-border locality management system

A projektpartnerek:
Szatmári Többcélú Kistérségi Társulás, Nagykároly (Carei) Város Önkormányzata

A projekt azonosítója:
HURO/1001/309/1.2.2

A projekt céljai
A projekt célja egy határon átnyúló településüzemeltetési rendszer létrehozása (pl. eszközbeszerzés, a közintézmények karbantartása, gépek közös használata stb.) egy közös menedzsment irányítása alatt. A rendszer megbízható tanulmányokon alapul, és egy IT-megoldáson keresztül működik, amely egyben a régió önkormányzatai közötti kommunikáció legfőbb eszköze is. Egy Nagykárolyban létrehozandó közös diszpécserközpont segítségével minden eszköz és gép, amelyeket az önkormányzatok birtokolnak, egy közös leltárba kerülnek bevezetésre és ezek használhatóak a rendszer minden résztvevője (37 önkormányzat) által egy naptárrendszeren keresztül. A településüzemeltetés új rendszere az összes résztvevő menedzsmentköltségeit csökkenti. Ezenkívül egy beszállítóminősítő rendszer is kidolgozásra kerül, amelyet egy dinamikus adatbázison keresztül lehet majd használni. A határon átnyúló csoportos beszerzések és az adatbázis további csökkenést eredményez a menedzsmentköltségek terén. A projekt átfogó célja a vonzerő növelése és a településüzemeltetés színvonalának, valamint a kommunikációnak a javítása egy magasabb életszínvonal biztosítása érdekében, a határtérségben.

 

A CESCI által fejlesztett programok

Ister-Granum helyitermék-klaszter (2012)

A program a CESCI kezdeményezésére, helyi és országos szakértők bevonásával indult el. A program sajátossága, hogy több, egymással szinergikus viszonyban álló beavatkozás valósul meg integrált módon.

A program céljai:

  • a helyi termelők piacra jutásának biztosítása, ezáltal az alternatív jövedelemszerzési módok népszerűsítése, a foglalkoztatási helyzet javítása, a munkanélküliség csökkentése;
  • a helyitermék-piacok hálózatának létrehozása és erősítése az EGTC területén, az ilyen piacok népszerűsítése, elfogadottságuk növelése, újabbak létrehozásának ösztönzése;
  • a termelői önszerveződés támogatása, a határon átnyúló együttműködés erősítése;
  • a helyi termékek iránti kereslet növelése a régióban, az ilyen termékek közétkeztetésben játszott szerepének növelése;
  • az Ister-Granum EGTC népszerűsítése, belső társadalmi kohéziójának erősítése.


A program tervezett aktivitásai

 

  


Feliratkozás Hírlevélre

//2019.04.14.

A Duna transznacionális program keresi azokat a videókat, amelyek a legjobban mutatják be a DTP projektek transznacionális együttműködési tevékenységeit és eredményeit! Hozzon létre egy videót, amely a projekt lényegét rögzíti mind az érdekeltek, mind pedig a nagyközönség számára! Pályázati feltételek és további információk itt találhatóak.

//2019.04.14.

Via Carpatia ETT a Kis Projektalap keretében fehívást írt ki. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

//2019.04.14.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia 8. éves fóruma június 27-én és 28-án kerül megrendezésre Bukarestben.

//2019.04.01.

Az Adriai-Jón-vidékre vonatkozó EU-stratégia (EUSAIR) 2019. május 7-8. között tartja negyedik éves fórumát Montenegróban, Budvában. A további információk hamarosan itt jelennek meg.

//2019.04.01.

2019. április 9-én az Európai Régiók Bizottsága két egymást követő és egymást kiegészítő eseményt szervez: 10: 30-12: 00 között megvitatják a kisprojektek ETT-kezelésének legjobb gyakorlatait és átruházhatóságát. 14:00 és 17:00 óra között pedig INTERACT workshopra és az ETT-k tapasztalatcseréje kerül sor. További részletek itt találhatóak.

Hírarchívum