Projektfejlesztés - Referenciák

 

A CESCI által fejlesztett projektek

Együttműködés határok nélkül. Partnerség a jobb határátkelés érdekében / Spolupráca bez hraníc. Partnerstvo pre lepší prechod cez krajin

A projektpartnerek:
Lábatlan Város Önkormányzata, Karva (Kravany nad Dunajom) Község Önkormányzata, Komárom-Esztergom Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

A projekt azonosítója:
HU-SK 09/01/2.4.1 (Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program)

A projekt céljai
A projekt közvetlen célja egy határon átnyúló révátkelő kialakítása. Ennek keretében nemcsak a rév személyforgalmát biztosító kikötő létesül, hanem a két települést bekapcsoljuk a dunai személyhajó-forgalomba is, ami további határon átnyúló kapcsolódást biztosít.
A projekt keretében magyar-szlovák konferenciát rendezünk a dunai hajózásról, és elkészül a karvai és a lábatlani térség közös turisztikai fejlesztésének stratégiája is. Utóbbi fő szervező elve a dunai kapcsolat lesz.
Megjelentetünk egy négynyelvű turisztikai kiadványt, amelyben Karva, Lábatlan és Süttő, valamint a térség látnivalóit közösen népszerűsítjük.
A projekt eredményeképpen egy határon átnyúló közös turisztikai térség kialakítása kezdődhet meg.

 

Trans-operation. Creation of joint cross-border locality management system

A projektpartnerek:
Szatmári Többcélú Kistérségi Társulás, Nagykároly (Carei) Város Önkormányzata

A projekt azonosítója:
HURO/1001/309/1.2.2

A projekt céljai
A projekt célja egy határon átnyúló településüzemeltetési rendszer létrehozása (pl. eszközbeszerzés, a közintézmények karbantartása, gépek közös használata stb.) egy közös menedzsment irányítása alatt. A rendszer megbízható tanulmányokon alapul, és egy IT-megoldáson keresztül működik, amely egyben a régió önkormányzatai közötti kommunikáció legfőbb eszköze is. Egy Nagykárolyban létrehozandó közös diszpécserközpont segítségével minden eszköz és gép, amelyeket az önkormányzatok birtokolnak, egy közös leltárba kerülnek bevezetésre és ezek használhatóak a rendszer minden résztvevője (37 önkormányzat) által egy naptárrendszeren keresztül. A településüzemeltetés új rendszere az összes résztvevő menedzsmentköltségeit csökkenti. Ezenkívül egy beszállítóminősítő rendszer is kidolgozásra kerül, amelyet egy dinamikus adatbázison keresztül lehet majd használni. A határon átnyúló csoportos beszerzések és az adatbázis további csökkenést eredményez a menedzsmentköltségek terén. A projekt átfogó célja a vonzerő növelése és a településüzemeltetés színvonalának, valamint a kommunikációnak a javítása egy magasabb életszínvonal biztosítása érdekében, a határtérségben.

 

A CESCI által fejlesztett programok

Ister-Granum helyitermék-klaszter (2012)

A program a CESCI kezdeményezésére, helyi és országos szakértők bevonásával indult el. A program sajátossága, hogy több, egymással szinergikus viszonyban álló beavatkozás valósul meg integrált módon.

A program céljai:

  • a helyi termelők piacra jutásának biztosítása, ezáltal az alternatív jövedelemszerzési módok népszerűsítése, a foglalkoztatási helyzet javítása, a munkanélküliség csökkentése;
  • a helyitermék-piacok hálózatának létrehozása és erősítése az EGTC területén, az ilyen piacok népszerűsítése, elfogadottságuk növelése, újabbak létrehozásának ösztönzése;
  • a termelői önszerveződés támogatása, a határon átnyúló együttműködés erősítése;
  • a helyi termékek iránti kereslet növelése a régióban, az ilyen termékek közétkeztetésben játszott szerepének növelése;
  • az Ister-Granum EGTC népszerűsítése, belső társadalmi kohéziójának erősítése.


A program tervezett aktivitásai

 

  


Feliratkozás Hírlevélre

//2019.02.13.

Az ECMI (European Centre for Minority Issues) meghívására részt vettünk a „National Minorities in Regional Development” című flensburgi kutatóműhelyen. Ez úton is köszönjük a színes, nemzetközi tapasztalatcserére alkalmat adó, profin szervezett műhelymunkát!

//2019.02.13.

A Visegrádi Alap finanszírozásával megvalósuló projekt keretében megjelent a V4-es jogi akadálymentesítési mechanizmusra vonatkozó javaslatunk. Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva olvasható.

//2019.02.13.

Január 31-én meghívott szakértőként vettünk részt a DG Regio és az AEBR által Brüsszelben a B-Solutions elnevezésű, határ menti jogi akadályokkal foglalkozó program szakmai megbeszélésén. Az első körben támogatást nyert 10 projekt gazdája mutatta be az általuk beazonosított akadályt, valamint az akadály megszüntetését célzó megoldási javaslatot. Dirk Peters a DG Regio részéről az ECBM (Európai Határon Átnyúló Mechanizmus) tervezetét mutatta be, a szakértőknek pedig az ECBM szempontjából kellett értékelniük a bemutatott projekteket.

//2019.02.13.

Megjelent a 'Cross-Border Review 2018', a CESCI ötödik évkönyve. A jelen kötet a határon átívelő együttműködések széles perspektíváját felölelő cikkekből tevődik össze és hatalmas földrajzi teret foglal magában, Európától egészen Kínáig. Letöltéshez kattintson ide.

//2018.12.18.

A 2009-ben alapított egyesületünk idén ünnepli 10 éves működését. Az eseményre 2019. április 25-26-án két napos ünnepi konferenciával készülünk, amelynek részleteiről hamaros honlapunkon olvashatnak.

Hírarchívum